7. 7. 2017, 08:00 | Vir: STA

V izgredih v Hamburgu poškodovanih 76 policistov

profimedia

Sprva mirni protesti pred začetkom vrha skupine G20 v Hamburgu so se v četrtek zvečer sprevrgli v nasilne izgrede. Skupina zamaskiranih protestnikov je napadla policiste, ti pa so odgovorili z vodnim topom in solzivcem. Poškodovanih je bilo 76 policistov in neznano število protestnikov.

Protestnega shoda z naslovom "Dobrodošli v peklu" se je udeležilo približno 12.000 ljudi. Med njimi naj bi bilo okrog tisoč levičarskih skrajnežev, ki so policiste zamaskirani napadli s steklenicami, pirotehničnimi sredstvi in drugimi predmeti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Policija je proti nasilnežem ukrepala z vodnim topom in solzivcem, v izgredih pa je bilo 76 policistov poškodovanih. Enega so odpeljali v bolnišnici, saj je imel zaradi pirotehničnega sredstva poškodovane oči. Podatkov o številu poškodovanih protestnikov pa policija nima.

Organizatorji so sicer potem, ko je policija neuspešno poskušala ločiti nasilni del protestnikov od mirnih demonstrantov, protest odpovedali. A so se manjši shodi nadaljevali še nekaj ur po zaključku "uradnega" protesta. Nekateri so razbijali izložbe in zmerjali policiste. Policija je po poročanju dpa pozno zvečer pridržala med deset in 20 ljudi.

Še po polnoči je na hamburških ulicah vztrajalo približno 6000 protestnikov.

Ti se v Hamburgu zbirajo že vse od nedelje, zato je mesto na severu Nemčije ves čas pod strogimi varnostnimi ukrepi. Najbolj množičen protest je napovedan za soboto. Na njem pričakujejo 100.000 ljudi, za varnost pa naj bi skrbelo 20.000 policistov.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel