17. 10. 2018, 13:23 | Vir: STA

V Kanadi legalizirali marihuano tudi za rekreativne namene, a je Trudeau ne namerava kupiti!

profimedia

V Kanadi je danes začel veljati zakon o legalizaciji marihuane, s čimer je ta država postala prva večja zahodna država, ki bo dovoljevala in regulirala uporabo marihuane v rekreativne namene. Ukrep so že pozdravili navdušenci nad "travo", po drugi strani pa ga kritizirajo zdravstveni strokovnjaki in tudi opozicija.

Kanadski premier Justin Trudeau, ki je legalizacijo marihuane napovedal že med predvolilno kampanjo leta 2015, kritike zavrača. "Ne legaliziramo kanabisa, ker mislimo, da je dober za naše zdravje. To delamo, ker vemo, da ni dober za naše otroke," je dejal v torek zvečer.

"Vemo, da moramo storiti več za zaščito naših otrok in odpraviti ali pa vsaj močno zmanjšati dobičke, ki jih na ta račun kuje organiziran kriminal," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal kanadski premier.

Kanada je šele druga država na svetu, ki je legalizirala uporabo marihuane, a prva večja zahodna država. Prvi na svetu je bil sicer Urugvaj leta 2013.

Ukrep je za Trudeauja precej drzen korak, glede na to, da bodo imeli v državi prihodnje leto parlamentarne volitve. Opozicija že napoveduje, da bo zakon podrobno "secirala".

Trudeau je sicer leta 2013 priznal, da je v življenju tudi sam šestkrat poskusil marihuano, tudi na zabavi s prijatelji, potem ko je bil izvoljen v parlament.

Pojasnil pa je tudi, da je bil njegov pokojni brat Michel ovaden zaradi posedovanja "majhne količine" marihuane. Kot je dejal, je to močno vplivalo na njegovo odločitev, da je predlagal legalizacijo marihuane.

V njegovem uradu so sicer za AFP zatrdili, da "premier ne namerava kupiti ali uživati kanabisa, potem ko bo to legalno".

Marihuano bodo uživalci zdaj lahko legalno kupili v posebnih trgovinah. Do konca leta naj bi jih po vsej državi vzpostavili okoli 300. Poleg tega je več sto ljudi dobilo licenco za gojenje marihuane, da bi lahko zadovoljili povpraševanje.

V skladu z zakonom bodo polnoletni Kanadčani lahko kupili do 30 gramov marihuane in doma gojili do štiri sadike. S prihodnjim letom pa bo dovoljena tudi prodaja derivatov iz marihuane.

Po ocenah kanadskega statističnega urada naj bi marihuano kupovalo okoli 5,4 milijona Kanadčanov oz. 15 odstotkov prebivalstva. Okoli 4,9 milijona jih sicer že kadi. Prav tako okoli 70 odstotkov Kanadčanov podpira legalizacijo marihuane, navaja AFP.

Po ocenah statistikov naj bi legalizacija marihuane blagodejno vplivala tudi na gospodarsko rast; bruto domači proizvod naj bi se okrepil za več kot milijardo kanadskih dolarjev (okoli 700 milijonov evrov), državna blagajna pa za 400 milijonov kanadskih dolarjev (260 milijonov evrov) od zbranih davkov.

Po drugi strani zdravstveni strokovnjaki opozarjajo, da je kajenje marihuane prav tako škodljivo kot kajenje tobaka. Nekateri opozarjajo, da gre za "eksperiment", v katerem se interesi proizvajalcev kanabisa po zaslužku borijo z zdravjem Kanadčanov.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ