6. 11. 2017, 08:21 | Vir: STA

V knjigarni Konzorcij praznik tujih knjig, na Dunaju pa Teden slovenske književnosti!

Nebojša Tejić/STA

V knjigarni Konzorcij se danes začenja 31. prodajna razstava tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu. Vodilo letošnje izdaje, ki so jo pripravili v sodelovanju z ljubljansko medicinsko fakulteto, je medicinska znanost v knjigah in praksi. V središču so knjige, ki so jih izbrali strokovnjaki medicinskih znanosti.

Letošnji Frankfurt po Frankfurtu bo ponudil približno 7000 naslovov najboljših tujih knjig preteklega leta s področja naravoslovja, družboslovja, humanistike in umetnosti, dopolnil jih bo pregled v zadnjem letu nagrajenih leposlovnih del. Zastopanih bo 300 založnikov iz Velike Britanije, ZDA, Italije, Hrvaške, Nemčije, Srbije, Francije, Španije in Finske.

Osrednja tema je medicinska znanost

Izbor knjig s področja medicine so pripravili v sodelovanju z ekipo z medicinske fakultete, ta je izbrala 110 knjig, Konzorcijev strokovni oddelek pa še 110 knjig in 80 priročnikov svetovno znanih založb.

Vodilo prodajne razstave tujih knjig je medicinska znanost v knjigah in praksi, saj želijo utrditi pomen znanosti pri zdravju ljudi. Zato so za obiskovalce ob prodajni razstavi pripravili tudi štiri tematska predavanja uglednih strokovnjakov - o demenci, debelosti in sladkorni bolezni, zdravem staranju, pomenu gibanja.

Kot vsako leto pa so tudi letos pripravili razstavo slovenskih avtorjev, ki so izdali knjige pri tujih založbah. Prodajna razstava tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu bo odprta do 11. novembra v knjigarni Konzorcij.

Dunaj s Tednom slovenske književnosti

Na Dunaju pa bo od danes do 12. novembra potekal tudi Teden slovenske književnosti.

Ponudil bo 16 dogodkov, od tega se jih bo pet zvrstilo na različnih prizoriščih po mestu in enajst na mednarodnem knjižnem sejmu Buch Wien 2017. Na njih se bo predstavilo 14 slovenskih avtoric in avtorjev. Sejem Buch Wien bo sicer potekal od 8. do 12. novembra.

Buch Wien ni le največji dogodek v svoji panogi v Avstriji, ampak s skoraj 300 dogodki tudi najpomembnejša avstrijska literarna prireditev. V času sejma bo z literaturo živela vsa avstrijska prestolnica, saj bodo prireditve potekale po vsem mestu. Osrednji prostor dogajanja pa bo dunajsko sejmišče v Dvorani D, kjer bo tudi slovenska nacionalna stojnica, piše na spletni strani Javne agencije za knjigo RS (Jak).

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel