11. 5. 2017, 10:50 | Vir: STA

V Londonu razstava o polstoletnem ustvarjanju Pink Floydov

V londonskem muzeju Victoria & Albert bodo v soboto odprli retrospektivno razstavo 50-letnega ustvarjanja skupine Pink Floyd. Na ogled bo okoli 350 predmetov, od različnih instrumentov, ovitkov za albume do notnih zapisov.

Z razstavo Their Mortal Remains se bodo spomnili tudi 50-letnice izida prvega albuma skupine The Piper at the Gates of Dawn.

Na prvem delu razstave, ki bo odprta do 1. oktobra, bodo predstavljeni začetki britanske skupine, ki jo je leta 1967 ustanovila četverica: Roger Waters, Richard Wright, Nick Mason in Syd Barrett, ki ga je leta 1968 zamenjal David Gilmour. Med drugim bo v sobi s stenami psihedeličnih barv in vzorcev na ogled oglas za njihov nastop v klubu UFO, ki je v Londonu deloval v 60. letih.

"Igrali so karkoli, morda amatersko, a na zelo angleški in ekscentričen način; bili so ljubljenci londonske underground scene", se spominja kreativni vodja skupine Aubrey Po Powell, ki je pomagal pri postavitvi razstave.

Zgodnja leta skupine so bila zaznamovana tudi z nepredvidljivim vedenjem Barretta in njegovo občutljivostjo, krhkim zdravjem in uživanjem drog, kar ni pripomoglo k priljubljenosti skupine, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Obiskovalci bodo lahko na ogledu razstave prek slušalk poslušali glasbo in posnetke, ki se bodo iz prostora v prostor spreminjali. Tako bo denimo v prostoru, posvečenem albumu iz leta 1975 Wish you were here, mogoče prisluhniti pogovoru Watersa in Gilmourja, ki pojasnjujeta nastanek imena albuma. Istoimenska skladba tega albuma velja za eno najbolj prepoznavnih uspešnic skupine. Posvetili so jo Barretu po njegovem odhodu iz zasedbe.

Med večjimi zanimivostmi razstave bo velika instalacija, posvečena albumu iz leta 1979 The Wall, nad katero visi podoba grozljivega učitelja, ki terorizira otroke. Razstavljena bo tudi palica, s katero je Watersa kot učenca večkrat udaril njegov učitelj in je bila eden od navdihov za album. Snovalci razstave so jo našli na šoli, ki jo je obiskoval Waters, skupaj s kazensko knjigo, v katero je bil vpisan.

Razstava se sklene v prostoru, posvečenem zadnjemu koncertu skupine v polni zasedbi leta 2005, kjer 25 zvočnikov poskrbi, da se obiskovalci počutijo, kot bi bili na koncertu.

Razstava o Pink Floydih bo nasledila uspešno retrospektivo Davida Bowiea iz leta 2013, ki si jo je ogledalo 1,8 milijona obiskovalcev.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec