18. 10. 2018, 10:33 | Vir: STA

V strelskem pohodu na Krimu 19 smrtnih žrtev

Profimedia

V sredinem strelskem pohodu na srednji politehnični šoli v Kerču na ukrajinskem polotoku Krim je bilo po zadnjih podatkih ubitih 14 dijakov in pet odraslih uslužbencev šole. Ubil se je tudi napadalec, ki je bil prav tako dijak šole. Ruske oblasti sicer incidenta ne preiskujejo kot teroristični napad, ampak kot umor.

Med žrtvami je deset fantov in štiri dekleta, od tega jih je najmanj šest mladoletnih. Danes so lokalne oblasti tudi objavile seznam z imeni vseh 19 žrtev, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Z ruskega ministrstva za zdravje so sporočili, da je bilo ranjenih okoli 50 ljudi, od tega jih je deset še vedno v kritičnem stanju. Te bodo danes predvidoma s helikopterjem prepeljali v bolnišnice v Rusiji.

Napad je izvedel 18-letni dijak četrtega letnika Vladislav Rosljakov, ki je pred strelskim pohodom sprožil eksplozijo naprave neznanega izvora, napolnjene s kovinskimi delci. Deloval je sam, po napadu pa je storil samomor.

Ruski preiskovalci so dogodek sprva preiskovali kot teroristično dejanje, vendar so kasneje sprožili preiskavo umora.

Pristojno ministrstvo je na polotoku, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, razglasilo izredne razmere. Okrepili so predvsem varnost v Kerču.

Danes se je začelo tudi tridnevno žalovanje, ki ga je razglasil vodja samooklicane Krimske republike Sergej Aksjonov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord