13. 10. 2020, 10:06

V nedeljo, 25. oktobra, bomo premaknili uro na zimski čas; naslednje leto ukinitev premikanja

Shutterstock

Uro bomo zadnjo nedeljo v oktobru ob 3. uri zjutraj premaknili za 1 uro nazaj in tako prešli na zimski čas, nazaj na poletni čas pa bomo kazalce ponovno premaknili 28. marca 2021.

Naslednje leto ukinitev premikanja ure

Evropski parlament je konec marca 2019 podprl konec premikanja ure v Evropski uniji. Velika večina evroposlancev je v Strasbourgu glasovala za to, da bi premikanje ure ukinili leta 2021, države članice pa se bodo lahko same odločile za zimski ali poletni čas.

Končno besedo pri tem, kateri čas bodo uporabljale, bodo imele države članice. Tiste, ki se bodo odločile za poletni čas, bodo uro zadnjič premaknile zadnjo nedeljo v marcu leta 2021, tiste, ki bodo imele zimski čas, pa zadnjo nedeljo v oktobru leta 2021. 

Na ministrstvu za infrastrukturo so takrat pojasnili, da je v Sloveniji standardni čas centralno evropski čas, ki ustreza zimskemu času.

"V primeru ukinitve sezonskega premikanja ure na poletni čas bo v Sloveniji skozi celo leto obveljal standardni zimski čas. Te odločitve ni sprejelo ministrstvo, tako je v Sloveniji stanje na podlagi zakona o računanju časa," so dodali.

Javno posvetovanje je sicer pokazalo, da so Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času. Tudi Portugalci, Ciprčani in Poljaki so se večinsko izrekli za poletni čas, Finci, Danci in Nizozemci pa za zimskega.

Dokončne odločitve o ukinitvi še ni: Več držav je zahtevalo, da Evropska komisija opravi ustrezno oceno učinka ukinitve premikanja ure, ki pa še vedno ni bila predstavljena. Zato je vprašanje, ali bo ukinitev spreminjanja ure dejansko uresničena v letu 2021. Mnogi menijo, da bi bilo najbolj smiselno, da vse države članice ostanejo v istem času, saj bi se tako izognili vsem motnjam v transportu, bančništvu, zagotavljanju električne energije, trgovanju, delovanju informacijskih sistemov…

Članice EU, ki so sicer razvrščene v tri različne časovne pasove, so v zadnjem stoletju uvedle poletni čas, da bi prihranile energijo, predvsem v času vojne ali med naftno krizo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. EU je od leta 1980 postopoma sprejemala zakonodajo, s katero je odpravila različne časovne razporede nacionalnega premikanja ure.

V današnjem času je namen premikanja ure veliko manj pomemben, saj so študije pokazale, da so prihranki energije zanemarljivi, državljani pa se vse bolj pritožujejo zaradi negativnih učinkov na zdravje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord