V Nemčiji avgusta 5,1-odstotna stopnja brezposelnosti

29. 8. 2019 | Vir: STA
Deli
V Nemčiji avgusta 5,1-odstotna stopnja brezposelnosti (foto: Profimedia)
Profimedia

V Nemčiji se je avgusta stopnja brezposelnosti povečala za 0,1 odstotne točke na 5,1 odstotka, podatke tamkajšnje zvezne agencije za delo povzema nemška tiskovna agencija dpa. V največjem evropskem gospodarstvu je bilo tako avgusta 2,319 milijona brezposelnih.

Šibkejše gospodarstvo po besedah prvega moža agencije za delo Detlefa Scheeleja že pušča sledi na trgu dela, a je to generalno gledano še vedno močno. "Število zaposlenih še vedno narašča, a nekoliko počasneje, povpraševanje podjetij po kadrih je prav tako še vedno visoko, a pada," je strnil.

V primerjavi z julijem je bilo avgusta v Nemčiji 44.000 brezposelnih več, v primerjavi z avgustom lani pa 31.000 manj. V agenciji za delo je bilo registriranih 795.000 odprtih delovnih mest, kar je 33.000 manj kot pred letom dni, še poroča dpa.

Vrednost kazalnika zaposlenosti, ki ga beležijo na agenciji, se je sicer avgusta ustavila pri 242 točkah, kar je točko nižje kot julija in 10 točk nižje kot lanskega avgusta.

Nemško gospodarstvo po poročanju dpa kaže znake, da je na poti v recesijo. Ta se beleži ob dveh zaporednih četrtletnih padcih bruto domačega proizvoda. V drugem četrtletju so zabeležili 0,1-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda, Nemčija pa vztraja pri napovedi, da se bo gospodarska rast v celotnem letošnjem letu ustavila pri 0,5 odstotka.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord