29. 10. 2017, 06:00 | Vir: STA

V Nemčiji na cesto poslali samovozeči avtobus

profimedia

Nemški logistični koncern Deutsche Bahn je na cesto poslal prvi samovozeči avtobus. Ta bo prevažal obiskovalce slikovitega zdraviliškega mesta Bad Birnbach, ki leži blizu meje s Češko in Avstrijo, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Avtobus, ki sprejme 12 potnikov, je izdelalo francosko zagonsko podjetje EasyMile. Potnike bo prevažal na brezplačnih osemminutnih vožnjah med železniško postajo, termalnimi središči in centrom mesta, je v izjavi zapisalo podjetje.

"Pravkar smo se avtonomno zapeljali v novo obdobje transporta," je v izjavi po prvi vožnji, katere se je udeležil tudi sam, poudaril prvi mož Deutsche Bahn Richard Lutz.

Pri Deutsche Bahn so sicer za testiranje bodočih modelov transporta ustanovili hčerinsko podjetje Ioki. To se še posebej osredotoča na električna vozila.

Od leta 2018 naprej bodo novi avtobusi vozili po testnih progah v več nemških mestih, vključno z drugim največjim mestom v državi, Hamburgu.

V obeh Amerikah, Aziji in Evropi vrsta mest - med njimi Pariz, Lyon, Las Vegas in Dubaj - v manjšem obsegu že eksperimentira z avtonomnimi vozili, ki dopolnjujejo klasični javni promet.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel