10. 10. 2018, 09:17 | Vir: STA

V povezavi z umorom bolgarske novinarke v Nemčiji prijeli moškega

Profimedia

Bolgarske oblasti so potrdile, da so v Nemčiji v torek prijeli osumljenca v povezavi s posilstvom in umorom bolgarske preiskovalne novinarke Viktorije Marinove. V tej fazi preiskave so izključili, da bi bil umor povezan z delom novinarke.

"V okviru preiskave smo identificirali moškega, ki ga je na našo zahtevo sinoči aretirala policija v Nemčiji," je danes sporočil bolgarski notranji minister Mladen Marinov na novinarski konferenci v Sofiji. Dodal je, da imajo dovolj dokazov, ki osumljenca povezujejo s krajem zločina in žrtvijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni tožilec Sotir Cacarov je povedal, da "v tej fazi ne menijo, da je bil umor povezan s profesionalno dejavnostjo žrtve", da pa nadaljujejo preiskavo vseh hipotez. Povedal je, da so za osumljenca ruskega izvora izdali evropski zaporni nalog.

Osumljenca Severina Kasimirova, ki se je rodil leta 1997, so že iskali zaradi umora in posilstva, je dodal. "Dokazi, ki jih imamo v tej fazi, kažejo na to, da je šlo za spolni napad, ki ni bil vnaprej načrtovan," je še povedal.

Bolgarska televizija TVN, kjer je delala Marinova, je poročala, da se pokojna in osumljenec nista poznala. Druga bolgarska televizija bTV pa je poročala, da je v njegovem stanovanju v mestu Ruse, kjer je novinarka živela in bila ubita, policija našla njen mobilni telefon. V torek zvečer je policija v Bolgariji sicer izpustila Romuna, ki so ga isti dan prijeli v povezavi z umorom. Povedali so, da za to dejanje ni osumljen, saj je imel alibi. Truplo 30-letne Marinove so v soboto našli v parku ob reki Donavi v mestu Ruse na severu Bolgarije.

Televizijska novinarka, ki naj bi pred umorom poročala o preiskavi domnevne korupcije pri porabi sredstev EU, je bila brutalno umorjena in posiljena, izginili pa so tudi njen mobilni telefon, avtomobilski ključi in del oblačil.

Na televiziji TVN je pred kratkim začela voditi novičarsko pogovorno oddajo Detektor, v zadnji oddaji pa je poročala o dveh preiskovalnih novinarjih iz Bolgarije in Romunije, ki sta raziskovala domnevno korupciji pri porabi sredstev iz evropskih razvojnih skladov. Po njenem umoru so bolgarske oblasti uvedle preiskavo teh navedb proti gradbenemu podjetju GP Group. Tožilstvo je sporočilo, da so podjetju zamrznili premoženje v vrednosti 14 milijonov evrov, poroča portal Balkaninsight.

Ni sicer še jasno, ali je bil umor novinarke povezan z njenim delom. Bolgarske oblasti so sporočile, da preiskujejo tako profesionalne kot osebne motive za njen umor. Bolgarija je glede svobode medijev šele na 111 mestu na svetu. Najslabše je uvrščena ne samo med članicami EU, ampak tudi med državami na Balkanu.

Marinova je že tretja novinarka, ki so jo umorili v Evropski uniji v zadnjih 12 mesecih. Februarja letos so umorili slovaškega novinarja Jana Kuciaka in oktobra lani na Malti novinarko Daphne Caruana Galizia.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord