6. 11. 2017, 12:00 | Vir: STA

V Rajskih dokumentih poleg britanske kraljice in Madonne tudi številni Slovenci!

profimedia

V Rajskih dokumentih ali v približno 13,4 milijona zapisov, ki jih je prečesal Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ), so novinarji Dela odkrili poslovne sledi tudi najmanj 76 slovenskih fizičnih in pravnih oseb. Te vodijo na Ciper in Malto, piše Delo, ki bo tako kot drugi člani ICIJ objavljalo niz ugotovljenih stvari.

Po pisanju časnika se "Slovenci med 19 skrivnostnimi jurisdikcijami ali oazami, katerih poslovni registri so bili razkriti, najraje odpravijo na Malto". Ta podjetjem v nekaterih okoliščinah omogoča povračilo davka na dobiček in pri lizingu plovil odbitek določenega odstotka DDV.

Te ugodnosti so na Malto privabile vsaj 76 slovenskih oseb, od tega 70 fizičnih in šest pravnih. Povezane so z najmanj 70 malteškimi družbami, o katerih pa ni mogoče izvedeti veliko, saj so pogosto zgolj lupine, namenjene omogočanju poslovnih operacij, navaja Delo.

Ko so novinarji Dela kopali po malteškem registru za podatki, ki so jih pridobili v okviru projekta Rajski dokumenti, do katerih je prišel nemški časopis Süddeutsche Zeitung, so se razkrile tudi podrobnosti poslovanja v davčni oazi davčnega svetovalca in nekdanjega direktorja davčne uprave Ivana Simiča.

Časnik tako razkriva njegove lastniške povezave z družbami na Cipru. Ta oz. njegovo svetovalno podjetje je v davčnih postopkih zastopal ustanovitelja družbe Maxicom Zlatana Kudića, ki je znan kot rekordni davčni dolžnik, ko je davčna uprava začela javno objavljati seznam zavezancev z neplačanimi davčnimi obveznostmi.

Dokumenti, ki jih v posameznih državah razkriva ICIJ, sicer izvirajo iz dveh storitvenih podjetij v davčnih oazah na Bermudih in v Singapurju, Appleby in Asiaciti Trust. S to v Sloveniji niso našli povezav, s poslovanjem družbe Appleby pa je povezanih šest slovenskih državljanov ali oseb s slovenskim naslovom oz. rojstnim krajem.

Zapisi sicer razkrivajo povezave več kot ducata svetovalcev, donatorjev in članov administracije predsednika ZDA Donalda Trumpa s podjetji iz davčnih oaz. Med njimi je Trumpov zet in svetovalec v Beli hiši Jared Kushner, ki je soustanovitelj podjetja, v katerega je vlagal ruski milijarder s kremeljskimi povezavami Jurij Milner.

Med drugim razkrivajo poslovne vezi med ameriškim ministrom za trgovino Wilburjem Rossom in zetom ruskega predsednika Vladimirja Putina Kirilom Šamalovom. Razkritje po navedbah časnika ne prizanaša ne ameriškim republikancem ne demokratom.

Tako so dokumenti navrgli na površje milijarderja skladov tveganega kapitala Georgea Sorosa, kanadskega premierja Justina Trudeauja, sicer zagovornika ukrepov zoper tiste, ki se izmikajo davkom s pomočjo davčnih oaz, lastniške deleže v davčnih oazah britanske kraljice Elizabete II. in več kot 120 politikov po vsem svetu.

Dokumenti prikazujejo podjetje, ki je zagotovilo storitve tveganim strankam iz Irana, Rusije in Libije, ter to, kako se prepleta finančni sistem davčnih oaz s svetom korporacijskih velikanov. Tako razkrivajo "tako ali drugače nepregledne posle" korporacij, kot so Apple, Nike, Uber in Glencor, dodaja časnik.

Ob tem navaja še naložbe v davčnih oazah britanske kraljice Elizabete II. in jordanske kraljice Nur, jahte in podmornice soustanovitelja Microsofta Paula Allena, naložbe na Kajmanskih otokih ustanovitelja eBaya Pierra Omidyara, deleže pop pevke Madonne v podjetjih za dobavo medicinskih pripomočkov ter deleže pop pevca Bona v podjetju, registriran na Malti, ki je denar vložilo v nakupovalno središče v Litvi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord