V Rusiji na sobotnih protestih aretirali 1600 oseb, med njimi tudi Alekseja Navalnija!

6. 5. 2018
Deli
V Rusiji na sobotnih protestih aretirali 1600 oseb, med njimi tudi Alekseja Navalnija! (foto: profimedia)
profimedia

Ruska policija je na sobotnih protestih proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu po vsej državi aretirala okoli 1600 ljudi, navajajo zahodni mediji. Med aretiranimi je tudi opozicijski voditelj Aleksej Navalni, ki so ga prijeli v Moskvi, danes pa že izpustili iz pripora, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Protesti po vsej Rusiji pod sloganom Za nas ni car so potekali pred inavguracijo Putina za nov mandat. Po informacijah nevladne organizacije OVD-info, ki opazuje politične aretacije v Rusiji, je policija v 26 mestih po vsej državi aretirala skoraj 1600 ljudi, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Od tega jih je bilo 700 aretiranih v Moskvi in več kot 230 v Sankt Peterburgu.

Marsikje so demonstrante oblasti razgnale. V Moskvi so napovedano mesto protesta zaprli, v Sankt Peterburgu pa so nepričakovano pripravili vaje za vojaško parado 9. maja. Ruske oblasti so demonstracije skušale preprečiti že v prejšnjih dneh, ko so prav tako aretirali več ljudi.

Po navedbah policije se je sicer v Moskvi protesta udeležilo 1500 ljudi, aretiranih pa naj bi jih bilo 300. Organizatorji udeležbo ocenjujejo na več tisoč.

Priče sicer trdijo, da je ruska policija protestnike pretepala s pendreki, jih vlekla po tleh in metala v policijske kombije. 41-letnega Navalnega so prav tako nasilno aretirali kmalu zatem, ko je prispel na shod.

Precej vroče krvi je bilo tudi med opozicijskimi demonstranti in podporniki Kremlja, ki so se prav tako zbrali na ulicah.

Urad visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini je obsodil taktiko "policijske brutalnosti in množičnih aretacij" ter pozval k izpustitvi miroljubnih protestnikov.

Navalni je danes prek spletnega družbenega omrežja Twitter sporočil, da so ga malo po polnoči že izpustili iz pripora. Obtožujejo ga organizacije javnega dogodka brez dovoljenja in upiranja policiji, njegov primer pa bo sodišče v Moskvi obravnavalo 11. maja.

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju