12. 11. 2018, 18:56 | Vir: STA

V Šarčevem kabinetu je vroče: Bandelli dobil ultimat!

Nebojša Tejić/STA

Premier Marjan Šarec je kohezijskega ministra Marka Bandellija pozval k odstopu z ministrskega položaja. Če tega ne bo storil, bo v torek predlagal njegovo razrešitev, so za STA pojasnili v kabinetu predsednika vlade. Bandelli je srečanje s Šarcem zapustil brez besed. Njegova odločitev bo znana po torkovem sestanku na stranki SAB.

Šarec je namreč Bandellija danes povabil na razgovor po tistem, ko so mediji razkrili njegovo septembrsko elektronsko sporočilo županskemu kandidatu Komna Eriku Modicu. Slednjemu je Bandelli ob kritikah tudi zažugal, da že ve, kaj pomeni nepodpora dveh resorjev, ki ju vodi SAB. Predsednica stranke Alenka Bratušek vodi ministrstvo za infrastrukturo.

Minister iz vrst SAB, ki se je pod plazom kritik znašel tudi zaradi siceršnje problematičnosti svoje komunikacije, zaradi katere se je moral zagovarjati že na zaslišanju koz ministrski kandidat, se je zaradi neprimerne komunikacije z Modicem že večkrat opravičil. Že v nedeljo zvečer pa je Šarcu posredoval pisna pojasnila.

Med drugim je navedel, da na ministrstvu zelo vestno dela, kar da lahko potrdijo tudi zaposleni. Izrazil je upanje, da bo premierja z dopisom prepričal, da se je v dopisovanju z Modicem zares spozabil, da mu je za zapisano resnično žal in da si zasluži, da se dokaže z delom na ministrstvu.

Šarec je ob robu odprtja poslanske pisarne LMŠ v Domžalah spomnil, da je ministra pred tem že dvakrat opomnil, naj bo pozoren na svoja ravnanja. Po njegovih besedah ga je na to, naj pazi, kaj izraža na družbenih omrežjih, opozoril že v pogovoru za enega od medijev v nedeljo po sestavi vlade. Potem mu je 12. oktobra, po aferi z uporabo modrih luči (ko je na novinarsko vprašanje o tem odvrnil, da lahko po zakonu počne, kar hoče) poslal prvo pisno opozorilo. "Zdaj sem se pa odločil, da je prav da odide," je dejal.

Kljub temu, da je Bandelli s srečanja s Šarcem odvihral vidno razburjen, je Šarec dejal, da je današnji pogovor z Bandellijem potekal mirno, minister premierju po njegovi oceni ni nič nasprotoval. Čas za odstop mu je dal do torka do 12. ure.

Kaj bo njegova poteza pomenila za koalicijo, Šarec ne ve. "Prepričan sem, da sem ravnal pravilno. Kaj se bo dogajalo naprej, bomo pa videli," je povedal. Na vprašanje, ali meni, da bi SAB zaradi tega lahko izstopila iz koalicije, pa je odvrnil, da je to odvisno od njih.

Vodstvo stranke SAB se bo o nadaljnjih korakih odločilo v torek dopoldne. V prvem odzivu pa so poudarili, da se je Bandelli opravičil za napako.

Predsednica stranke Alenka Bratušek je za Delo ob tem navedla, da od Šarca pričakuje, da ima za vse funkcionarje v svoji vladi, tudi za državne sekretarje, enaka merila, pri čemer naj bi merila na državnega sekretarja v Šarčevem kabinetu Damirja Črnčeca, ki je bil po spornih izjavah znan sicer pred nastopom funkcije.

Vodja poslanske skupine in podpredsednica SAB Maša Kociper pa je na novinarsko vprašanje tudi dejala, da lahko seveda vsaka afera zamaje koalicijo.

Če Bandelli ne bo odstopil, pa se mu, kot kaže, obeta razrešitev. V koalicijskih SMC in DeSUS so namreč Šarčevo odločitev pozdravili in napovedali podporo razrešitvi ministra, če bi prišlo do glasovanja v DZ. Opozicijska SDS je že pretekli teden izrazila pričakovanje, da bosta Šarec in Bratuškova pozvala ministra k odstopu. Tudi v NSi in Levici se strinjajo z Bandellijevo zamenjavo, le predsedniku SNS Zmagu Jelinčiču se zdi neumno, da nekoga sankcionirajo za besede, zato razrešitve ne bi podprli. V SD se danes niso odzvali. Za razrešitev je potrebnih 46 glasov.

Poziv Bandellija k odstopu sicer nekateri v političnih kot novinarskih vrstah postavljajo v kontekst že tako zaostrenih odnosov med Šarcem in predsednico SAB. Bratuškova je namreč zahtevala razpravo o prioritetah vlade in izpolnjevanju zavez iz koalicijskega sporazuma ter napovedala, da v SAB ne bodo odstopali od izpolnitve zavez glede statusa upokojencev. Koalicija bo o prioritetah ter o zakonu o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019 znova razpravljala predvidoma v sredo.

Bandellijevi komunikacijski zdrsi so se v zadnjem času sicer začeli valiti kot snežena kepa. Danes je na svojem Facebook profilu svojo komunikacijo z njim izpred štirih let objavila tudi voditeljica Odmevov Rosvita Pesek. Iz nje je razvidno, da je Bandelli v času, ko je bil predsednik nadzornega sveta RTVS, tvital o tem, kaj da bi morala spraševati svoje goste.

Za STA pripravila Mojca Zorko

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord