20. 1. 2017, 15:16 | Vir: STA

V spopadih med nasprotniki in podporniki Trumpa posredovala tudi policija!

Več sto protestnikov proti bodočemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu se je v četrtek zvečer spopadlo z njegovimi podporniki, ki so se vračali z dogodka v Washingtonu.

Policija je proti protestnikom ukrepala tudi s kemičnim razpršilom.

Protestniki so napadli in zmerjali goste "plesa obžalovanja vrednih", kakor je Trumpove podpornike med predvolilno kampanjo označila njegova demokratska tekmica Hillary Clinton. Zažgali so tudi več transparentov in zadimili prostor pred zgradbo Nacionalnih medijev, kjer je potekal dogodek.

Na demonstracijah je bilo prisotnih več deset policistov, ki so bili do zob oboroženi in pomagali v smokinge in večerne toalete oblečenim udeležencem zapustiti območje, medtem ko so jim protestniki sledili. Dogodek, ki je potekal na predvečer Trumpove inavguracije, naj bi sicer organiziralo več pomembnih članov tako imenovanega skrajno desnega gibanja "alt right"

Čeprav je bil protest sprva miren, je tekom noči postal bolj agresiven. "Vseeno jim je za različne ljudi, istospolno usmerjene, ženske," je povedala protestnica Alex Christopher.

Na drugi strani je 22-letni študent prava Brandon Borg, ki se je udeležil tega plesa v čast Trumpu, za AFP izpostavil, da prvi amandma ameriške ustave zagotavlja "svobodo govora in pravico do nasilja". "Nasilje rešuje težave. Poleg tega smo bili na koncu mi tisti, ki smo zmagali," je dodal.

Trump bo danes prisegel kot 45. predsednik ZDA, na inavguraciji pa pričakujejo okoli 800.000 ljudi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord