V Srbiji so pretreseni zaradi poskusa detomora

V Srbiji so pretreseni zaradi poskusa detomora (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
27. 8. 2019

Srbijo je v ponedeljek pretresla najdba živega novorojenčka v zabojniku za smeti v Beogradu. Srbska policija je danes že našla tudi porodnico, ki je novorojenega otroka zapustila. Po napovedih srbskega notranjega ministra Nebojše Stefanovića bo tožilstvo zanjo zahtevalo pripor in bo za svoje ravnanje morala odgovarjati, poroča Tanjug.

Novorojenčka je v ponedeljek zjutraj odkril upokojenec, ki je odnesel smeti v zabojnik, od tam pa slišal zvoke, podobne stokanju. Kot so njegovo pripoved povzeli srbski mediji, je pomislil, da gre za mačko, zato je začel brskati po vrečkah v zabojniku, da bi jo rešil. Namesto mačke pa je odkril nekaj ur starega otroka.

Takoj je poklical policijo in novorojenčka so odpeljali v beograjsko pediatrično kliniko. Tamkajšnji zdravniki njegovo zdravstveno stanje ocenjujejo kot dobro.

Zgodba je pretresla Srbijo. Posamezni stanovalci soseske Žarkovo, kjer so našli dete, naj bi po poročanju srbskih medijev že okoli 5. ure zjutraj slišali jok dojenčka, a so domnevali, da gre za katerega od otrok iz soseščine.

Policija je domnevno mamo novorojenčka danes našla in prijela. Srbski notranji minister Stefanović je medijem pojasnil, da je za žensko odrejeno 48-urno pridržanje, tožilstvo pa bo zanjo zahtevalo odreditev pripora. "Kazenskih sankcij ni nihče vesel, a so neizogibne, da z njimi pokažemo, da je nekaj nesprejemljivo," je dodal minister.

Ravnanje ženske je označil kot brezumno in pošastno. Kot je dejal, si nekateri ne predstavljajo, koliko se nekateri borijo za to, da bi imeli otroke in koliko jih čaka na posvojitev. "Kot starš ne morem razumeti, da se nekdo odreče malemu življenju," je še dodal.

Izpostavil je, da v državi obstaja več institucij, na katere se po pomoč lahko obrnejo državljani, da ne bi škodovali sebi ali drugim. Izrazil je zadovoljstvo, da je zapuščeno dete živo in zdravo.

Priporočamo