24. 9. 2020, 11:08 | Vir: STA

V sredo 122 okužb, dva bolnika s covidom-19 sta umrla

Profimedia

V sredo so v Sloveniji opravili 2848 testov na okužbo z novim koronavirusom, 122 oz. dobri štirje odstotki so bili pozitivni. V bolnišnicah se zdravi 63 bolnikov s covidom-19, 13 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. V sredo sta umrla še dva bolnika s covidom-19, je vlada sporočila prek Twitterja.

Iz bolnišnice so v sredo odpustili devet bolnikov s covidom-19. Trenutno je v Sloveniji 1427 aktivno okuženih.

Skupaj so doslej v Sloveniji potrdili 4816 okužb z novim koronavirusom, 145 bolnikov s covidom-19 je umrlo.

Tako dvotedenska pojavnost znaša 68,4 primera na 100.000 prebivalcev. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager, gre večinoma za lokalne vire okužb. Največ oseb se okuži na praznovanjih in večjih domačih dogodkih. Veča se število okuženih med zdravstvenimi delavci in v domovih za starejše. Trenutno je okuženih več žensk kot moških, največ okužb pa je v starostni skupini od 45 do 54 let.

Delež okužb, ki so vnesene v državo, pa se je zmanjšal. Tako epidemiologi beležijo vnose iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Kosova ter Avstrije.

Okužbo z novim koronavirusom so potrdili tudi pri dveh zaposlenih v osnovnih šolah in treh vzgojiteljicah. Med učenci so potrdili pet okužb, tri so potrdili med dijaki. Okužbo so potrdili tudi pri dveh otrocih iz vrtca.

V domovih za starejše so v sredo potrdili po en primer pri zaposlenih in oskrbovancih. V socialno varstvenih zavodih pa so okužbo potrdili pri treh zaposlenih in enem varovancu.

V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini so imeli v sredo še eno okužbo pri stanovalcih, ponoči pa je v bolnišnici umrla stanovalka s covidom-19, ki pa je bila pred tem v paliativni negi, je danes povedala direktorica doma Kristina Kampuš. V sredo pa je umrl tudi stanovalec mariborskega doma za starejše, ki je imel potrjeno okužbo.

Po podatkih, ki jih je predstavila Nuška Čakš Jager, je karantena trenutno odrejena 2526 osebam. V času karantene zboli približno deset odstotkov ljudi. "Kar precejšen del zajetih bi lahko potencialno širil okužbo," je poudarila Čakš Jagrova.

Tudi sicer po Evropi narašča število okužb. Največ primerov beležijo v Franciji in Španiji, število pa narašča tudi na Balkanu in v Skandinaviji, je povedala Nuška Čakš Jager.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin se je danes dotaknil tudi pravil, ki veljajo za prehajanje meja. Ob odsotnosti enotnega dogovora na ravni EU se bo po njegovih besedah morala slovenska vlada odločiti o morebitnih spremembah seznama epidemiološko varnih držav. Sam pričakuje, da bi lahko Avstrija in Madžarska zdrsnili z zelenega seznama glede na visoko pojavnost okužb z novim koronavirusom.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel