V Veliki Britaniji bodo dobili novega premierja

V Veliki Britaniji bodo dobili novega premierja (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
23. 7. 2019

V Veliki Britaniji bodo danes objavili ime novega vodje vladajoče konservativne stranke, ki bo v sredo na premierskem položaju nasledil Thereso May. Torijci so lahko po pošti glasovali, ali jih bo vodil Jeremy Hunt ali Boris Johnson. Več možnosti za zmago naj bi imel Johnson, a v tem primeru je pričakovati plaz odstopov v vladi.

Stranka novega vodjo potrebuje, potem ko je Mayeva v začetku junija odstopila s čela konservativcev, ker ji ni uspelo izpeljati britanskega izstopa iz Evropske unije.

Boj za položaj novega šefa konservativcev se je uradno začel 10. junija. Najprej je med desetimi kandidati 313 poslancev stranke v več krogih glasovanja izbralo nekdanjega zunanjega ministra Johnsona in aktualnega zunanjega ministra Hunta. Nato se je 6. julija začelo glasovanje, v katerem je okoli 160.000 članov stranke lahko oddalo svoj glas za enega od kandidatov.

Glede na ankete naj bi Johnson prejel dve tretjini vseh glasov, s čimer bo postal tudi novi britanski premier. A v tem primeru je več britanskih ministrov napovedalo odstop.

Johnson je namreč v preteklih tednih večkrat zagotovil, da bo Združeno kraljestvo izstopilo iz Evropske unije konec oktobra z dogovorom ali brez. Brexit brez dogovora pa bi lahko po prepričanju več ministrov imel katastrofalne posledice za državo.

Zaradi tega je v ponedeljek že odstopil državni sekretar za evropske zadeve Alan Duncan, odstop pa sta med drugim napovedala še minister za pravosodje David Gauke in finančni minister Philip Hammond. Pričakovati je tudi odstope drugih članov vlade, ki ne zagovarjajo Johnsonovega stališča glede brexita.