2. 12. 2020, 15:23 | Vir: STA

V zahodnem delu države več težav v prometu zaradi sneženja

Rosana Rijavec/STA

Prvo sneženje v prihajajoči zimi povzroča težave na slovenskih cestah, zato odgovorni pozivajo ljudi, da se ne odpravljajo na pot, če to ni res nujno potrebno, in še takrat samo z ustrezno zimsko opremo. Razmere so zahtevne predvsem v zahodnem delu Slovenije, medtem ko je v nižje ležečih predelih vzhodnega dela države doslej zapadlo manj snega.

Kot sporočajo s portala Promet.si, je trenutno v obe smeri zaradi zdrsa tovornih vozil zaprta primorska avtocesta med Senožečami in Nanosom, med Postojno in počivališčem Ravbarkomanda pa proti Ljubljani promet poteka le po enem pasu.

Vipavska hitra cesta je iz istega razloga zaprta med Vipavo in razcepom Nanos proti Razdrtemu, gorenjska avtocesta pa med počivališčem Radovljica in priključkom Lesce proti Karavankam. Promet je oviran tudi pred počivališčem Radovljica proti Ljubljani. Zaprta je tudi regionalna cesta Medno - Medvode pri Mednem.

Darsovi uslužbenci tovorna vozila nad 7,5 tone izločajo na dolenjski avtocesti pred počivališčem Podsmreka proti Ljubljani, na primorski avtocesti na počivališčih Ravne in Povir iz smeri Kopra in Sežane proti Ljubljani ter pred priključkom Vrhnika proti Kopru. Na vipavski hitri cesti tovornjake izločajo pred priključkom Šempeter proti Razdrtemu.

Ob sneženju v Vipavski dolini dodatne težave povzroča še burja, zaradi katere na tamkajšnji hitri cesti med Ajdovščino in razcepom Nanos velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Zaradi snežnih razmer je na mejnih prehodih Fernetiči, Starod in Jelšane trenutno prepovedan vstop v Slovenijo za tovorna vozila nad 7,5 tone. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, na prelazih Ljubelj in Jezerski vrh pa so obvezne verige. Prav tako je na primorski avtocesti zaprt uvoz Nanos iz smeri Vipave proti Kopru.

Kot je dopoldne povedala vodja tehnične službe Darsa Jana Vrhovnik, so s preventivnimi ukrepi začeli že ponoči, zjutraj pa tudi s plugi in posipalci. Trenutni omejevalni ukrepi zaradi epidemije jim bodo nekoliko olajšalo delo, saj bo manj avtomobilskega prometa, vendar po njenih besedah na avtocestah še vedno ostaja veliko tovornih vozil.

Dars je na napovedano sneženje, ki naj bi bilo najmočnejše zvečer in ponoči ter predvsem v zahodnem delu države, pripravljen z vsemi razpoložljivimi kadrovskimi in tehničnimi zmogljivostmi. V vsaki izmeni je po vsej državi na terenu na voljo 130 njihovih sodelavcev, pri čemer se prilagajajo tudi lokacijam glede na napovedi vremenoslovcev. Ti napovedujejo, da bo sneženje ponehalo v četrtek.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel