17. 5. 2018, 10:24 | Vir: STA

V ZDA s trendom upadanja števila rojstev vse od začetka gospodarske krize leta 2007

profimedia

Število rojstev v ZDA je padlo na najnižjo raven v zadnjih desetletjih. Strokovnjaki opozarjajo, da se v ZDA dogajajo globoke kulturne spremembe, ki bodo imele posledice na ameriško gospodarstvo v prihodnosti.

Američanke, mlajše od 40 let, še naprej odlašajo z materinstvom.

Stopnja rodnosti je lani padla na 1,76 rojstva na žensko, kar je za tri odstotke manj kot leta 2016, ko je Američanka rodila povprečno 1,82 otroka. Po podatkih nacionalnega centra za zdravstveno statistiko je bila stopnja rodnosti lani najnižja od leta 1978.

Število rojstev je medtem padlo na najnižjo raven v zadnjih 30 letih. Lani se je rodilo 3,85 milijona otrok, kar je najmanj po letu 1987. Rodilo se je 77.000 oz. dva odstotka manj otrok kot leta 2016.

Deset let po recesiji ostaja trend isti

Trend upadanja rodnosti traja od začetkov globalne finančne krize v letih 2007 in 2008, vendar se ni obrnil, čeprav se v ZDA stopnja brezposelnosti zmanjšuje, gospodarske razmere pa se izboljšujejo.

"Zame je največje presenečenje nadaljnje upadanje stopnje rodnosti med mlajšimi ženskami," je dejal demograf William Frey. "Približno deset let po veliki recesiji še vedno vidimo zmanjševanje rodnosti med ženskami v dvajsetih letih in to bi bilo lahko problematično, če se bo nadaljevalo še tri ali štiri leta," je opozoril.

Manj otrok pomeni manj mladih delavcev v prihodnjih letih. Zmanjšalo se bo število zaposlenih, morda pa tudi produktivnost in davčni prihodki. Ob naraščanju števila starejših, ki se upokojujejo, bi lahko začelo primanjkovati sredstev za ključne storitve, opozarjajo strokovnjaki.

"Imamo tako upadanje stopnje rodnosti kot staranje prebivalstva in zato so demografi zaskrbljeni," je statistične podatke komentirala Donna Strobino z univerze Johns Hopkins.

Manj nosečnosti med najstnicami

Nekateri drugi znaki pa so pozitivni. Stopnja rodnosti med najstnicami, starimi od 15 do 19 let, je lani v primerjavi z letom 2016 upadla za sedem odstotkov, kar je rekordno nizko za to starostno skupino. Od leta 2007 se je stopnja rodnosti pri najstnicah zmanjšala za 55 odstotkov oz. za skoraj osem odstotkov na leto.

Edina starostna skupina, v kateri se je povečalo število rojstev, so bile ženske med 40 in 44 letom, še kažejo podatki.

Čeprav v ZDA stopnja rodnosti upada, je še vedno višja kot v Italiji (1,4 otroka na žensko), na Japonskem (1,4) in v Nemčiji (1,5). V Franciji je z dvema otrokoma nekoliko višja.

Optimalna stopnja rodnosti za ohranjanje prebivalstva je 2,1, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord