Varuh človekovih pravic o napadu na sodnico okrožnega sodišča v Mariboru!

Varuh človekovih pravic o napadu na sodnico okrožnega sodišča v Mariboru! (foto: STA/Tamino Petelinšek) STA/Tamino Petelinšek
17. 6. 2019

V luči nedavnega napada na sodnico okrožnega sodišča v Mariburu se je odzval tudi varuh človekovih pravic, Peter Svetina.

Njegov odziv objavljamo v nadaljevanju:

»Užaloščen sem nad napadom na sodnico mariborskega okrožnega sodišča ga. Danielo Ružič, ki ji želim hitro in dobro okrevanje. Takšna dejanja, ki ne bi smela imeti mesta v družbi, obsojam. Organe pregona pozivam, da storijo vse, da se storilce čim prej identificira, ta nezaslišani dogodek, pa razišče. Omejevanje avtonomije sodne, ali katerekoli druge veje oblasti s fizičnim obračunavanjem in ustrahovanjem njenih predstavnikov ni dopustno, zato je nujno hitro in učinkovito ukrepanje na vseh ravneh. Pričakujem tudi hiter sodni epilog.

Obsojam tudi privoščljivost nekaterih anonimnih spletnih komentatorjev pod novinarskimi prispevki na to temo. Svoboda izražanja je demokratična pridobitev, vendar je varovana do meja varstva drugih človekovih pravic in svoboščin ter pravic drugih. S sovražnimi komentarji anonimni avtorji posegajo v pravico do dostojanstva nemočne žrtve. Vse pristojne zato pozivam, da skladno z etiko javne besede onemogočajo širjenje anonimnih vsebin, ki imajo znake kaznivega dejanja ali posegajo v dostojanstvo ljudi.«

Ob robu današnjega obiska Doma starejših občanov Ljubljana-Šiška (Kunaverjeva Ulica 15, Ljubljana), bo varuh človekovih pravic Peter Svetina na to temo podal tudi razširjeno izjavo za medije.