2. 12. 2018, 18:54 | Vir: STA

Več deset tisoč ljudi na bruseljskih ulicah za resne ukrepe proti podnebnim spremembam

STA

Ob začetku podnebne konference v Katovicah na Poljskem se je danes v središču Bruslja zbralo več deset tisoč ljudi, ki so se zavzeli za večja prizadevanja v boju proti podnebnim spremembam. Zahtevajo okrepitev nacionalnih, evropskih in svetovnih prizadevanj za omejitev toplogrednih izpustov.

Kot je ocenila policija, se je v belgijski in tudi evropski prestolnici zbralo okoli 65.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Poljskem se je medtem začela dvodnevna podnebna konferenca COP24, katere temeljni cilj je sprejetje t. i. knjige pravil za izvajanje pariškega podnebnega sporazuma od leta 2021.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bo ta cilj sicer težko doseči. Glavna razloga sta nezaupanje med razvitimi in nerazvitimi državami ter pomanjkanje denarja.

Izvršna sekretarka okvirne konvencije Združenih narodov o podnebnih spremembah (UNFCCC) Patricia Espinosa je danes ob začetku konference v Katovicah opozorila, da podnebne spremembe še niso bile tako velika grožnja kot zdaj. Položaj je najslabši doslej. "Letošnje leto bo zelo verjetno med najtoplejšimi štirimi v zgodovini," je dejala in tudi ona pozvala države, naj okrepijo svoja prizadevanja v boju proti podnebnim spremembam.

Konference v Katovicah se v imenu Slovenije med drugim udeležujeta predsednik Borut Pahor in minister za okolje Jure Leben. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ