2. 4. 2019, 19:54 | Vir: STA

Velika Britanija bo zaprosila za nadaljnjo preložitev brexita

profimedia

Britanska premierka Theresa May je po današnji izredni seji vlade povedala, da je najboljša rešitev izstop iz EU z dogovorom, zaradi česar bo Velika Britanija zaprosila za nadaljnjo preložitev brexita, trenutno predvidenega za 12. april. Poslancem želi dati več časa za potrditev izstopnega sporazuma z EU, ki so ga sicer že trikrat zavrnili.

"Danes ukrepam, da bi se premaknili z mrtve točke," je po poročanju britanske televizije Sky News povedala Mayeva, ki je vodji opozicijskih laburistov Jeremyju Corbynu predlagala pogovore o načrtu za brexit.

Opozorila je, da bo moral vsak načrt upoštevati sedanji izstopni sporazum, saj je ta edini, o katerem se je Velika Britanija dogovorila z EU. "Zdaj se moramo osredotočiti na naše prihodnje odnose z EU," je poudarila.

Po njenih besedah se morata s Corbynom dogovoriti o načrtu, ki bi ga lahko predložili poslanski zbornici v potrditev. Če se ne bosta uspela uskladiti, pa bo vlada poslancem predlagala več možnosti.

"Vlada je pripravljena spoštovati stališče poslanske zbornice," je povedala. Če se bodo poslanci odločili za eno od možnosti, bo vložila zakonodajo, s katero bodo implementirali izstopni sporazum, je še pojasnila. To bo treba po njenih besedah storiti pred 22. majem, če Združeno kraljestvo želi, da mu ne bo treba sodelovati na evropskih volitvah, ki bodo med 23. in 26. majem.

Britanska vlada je danes med 10. in 19. uro po srednjeevropskem času na izredni seji razpravljala, kako naprej. Britanski poslanci namreč v ponedeljek znova niso večinsko podprli nobene od štirih možnosti izstopa Združenega kraljestva iz EU, o katerih so glasovali. Štiri možnosti, ki so alternativa ločitvenemu dogovoru z EU, so bile obstanek v enotnem trgu, carinska unija z EU, referendum o izstopnem dogovoru in več korakov za preprečitev izstopa brez dogovora.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord