Neja Drozg | 20. 12. 2021, 19:02

Video: »Videl sem, kako v vrečkah odnašajo umrle,« pacient s covidnega oddelka (brez cenzure)

Darko Simončič odkrito pripoveduje, kaj je doživel in videl kot pacient na covidnem oddelku UKC Ljubljana.

Danijel Čančarević

To je iskrena izpoved in le ena izmed mnogih ganljivih zgodb, ki zadajajo globoko rano človeštvu na globalni ravni. Je zgodba o fizičnem in duševnem boju za preživetje posameznika, vsakodnevnih tragičnih podobah intenzivnih oddelkov in ne nazadnje tudi zgodba o uspehu srčnih junakov v belih haljah, ki pretakajo kaplje potu za zmagovalne epiloge – da lahko bolniki zadihajo ponovno, s polnimi pljuči.

Težak potek korona virusa je v svoje kremplje ujel tudi Darka Simončiča, enega najbolj uglednih in cenjenih ljubljanskih gostincev, katerega se je v več deset let trajajoči zgodbi oprijel sloves virtuoza ribjih jedi.

V domačem vzdušju njegove restavracije Krpan v Ljubljani se gurmanskim mojstrovinam prepušča eminentna klientela iz celotne regije. Poleg zaprtja vrat restavracije, ki je v času pandemije sicer doletelo vse gostince, je gospoda Simončiča zaznamovala še ena zgodba. Rek, da je življenje eno samo in da moramo ceniti vsak trenutek, je namreč občutil na svoji koži.

»Ko si enkrat na [intenzivni] postelji, se vam film drugače zavrti. Ne ve se, ali boste odšli ven živi ali ne. Človek se naenkrat počuti kot nebogljen starček – in za sicer zdravega človeka je to v glavi izredno težko [predelati].«

Bolezen ga je na bolniško posteljo prikovala letošnjo jesen, po tem, ko je po prvih simptomih virusa z zdravljenjem odlašal več dni. Zaradi drastično poslabšanega zdravstvenega stanja je z urgentnim prevozom prispel v UKC Ljubljana, kjer se mu navkljub intenzivni negi in strokovni obravnavi štiričlanskega konzilija stanje ni izboljševalo 10 dni – priključen na kisik se je lahko samostojno postavil v sedeč položaj šele 18. dan, posledice bolezni pa ga zaznamujejo še danes. Navkljub predhodni dobri fizični pripravljenosti je hudo shujšal, še danes ni zmožen dalj trajajoče hoje ter hoje po stopnicah, dihanje pa je močno oteženo. 

Za novo serijo pogovorov POGLEDI na Metropolitanu je delil svojo zgodbo s covidnega oddelka UKC Ljubljana z namenom, da se kot družba ne spozabimo svoje minljivosti in varujemo sebe ter svoje bližnje. Z njim se je pogovarjala Neja Drozg, kamera in montaža Danijel Čančarević.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ