11. 11. 2020, 08:06 | Vir: STA

Vinogradniki in vinarji danes obeležujejo martinovo, a letos brez množičnih prireditev

Shutterstock

Vinogradniki in vinarji danes obeležujejo martinovo, za njih prazničen čas, ko se vegetacijska doba umiri in gre narava počasi proti zimskemu počitku. Na ta dan za družinskimi mizami in na različnih prireditvah običajno postrežejo značilne jedi, kot so gos, mlinci, rdeče zelje in vino. Letos bo dan zaradi epidemioloških razmer minil brez dogodkov.

Dogajanje ob martinovem ponavadi pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Čeprav bo letos zaradi covida-19 dan minil brez slavij, pa je za vse tiste, ki živijo izključno od grozdja in vina, to največji praznik.

Kot pravijo vinogradniki, je bila letošnja letina obilnejša od lanske, a so se zaradi aktualnih razmer znašli v nezavidljivem položaju. Poraba vina se je zaradi omejevanja družabnega življenja zmanjšala, država pa je vinarjem pomagala med drugim s krizno destilacijo in skladiščenjem vina. V ta namen je porabila 5,56 milijona evrov, pri čemer so za destilacijo namenili 6,87 milijona litrov vina, za skladiščenje pa 752.000 litrov.

Tradicionalnih martinovanj po Sloveniji letos sicer ne bo, so se pa nekateri organizatorji odločili za spletne oblike. Na Facebook kanalu Visit Ptuj se že nekaj dni ob zgodbah iz zgodovine ptujskega vinarstva in kulinaričnimi namigi z vinskimi nasveti in oceno letnika predstavljajo lokalni vinarji, danes opoldne pa bo spletno občinstvo nagovorila vinska kraljica.

V Mariboru, kjer se vsako leto na martinovo zbere največja množica ljudi, so letos na zavodu za turizem zbrali nabor predlogov, kako preživeti martinov teden. Med drugim vabijo na pohodniško pot po poti Sv. Martina z aplikacijo Maribortour, obiskati pa je mogoče tudi spletno vinoteko Hiše Stare trte in izbirati med več kot 170 vini. Nenazadnje pa vabijo, da si ljubitelji martinovega naročijo na dom ali prevzamejo pri izbranem gostincu izbrani martinov meni.

Tudi v Lendavi so vinsko kapljico tamkajšnjih vinarjev oplemenitili z digitalno različico in jih predstavili prek video posnetkov na spletu, in sicer s pogledom iz njihovega zdaj že znamenitega stolpa Vinarium. V promocijski kampanji so ustvarili deset posnetkov, ki predstavljajo posamične vinarje v njihovem domačem okolišu.

Medtem ko se epidemiološke razmere pri nas počasi izboljšujejo, vladni govorec Jelko Kacin opozarja, da bo za nadaljnji razvoj dogodkov ključna sreda. Pri tem je spomnil tudi na martinovo. Kot je dejal, letos niso optimalni pogoji za martinovanje.

"Vino bo vsekakor nastalo, ampak vse, ki ste nameravali na martinovanje, še enkrat opozarjam, da je vikend, ki je pred nami, izjemno izjemno občutljiv, kar zadeva epidemiološko situacijo. Ne želimo, da bi se nam zgodil zdrs, ne želimo, da bi te ugodne rezultate in trende, ki jih imamo v zadnjih dneh, čez ta vikend kakorkoli ogrozili," je poudaril.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord