24. 9. 2018, 11:22 | Vir: STA

Virus Zahodnega Nila: Odslej nanj testirajo tudi kri krvodajalcev

Profimedia

Zavod RS za transfuzijsko medicino je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in ministrstvom za zdravje uvedel presejalno testiranje vseh odvzetih enot krvi na prisotnost virusa Zahodnega Nila, so sporočili iz zavoda. Kot so poudarili, s tem ukrepom transfuzijska služba zagotavlja kakovostno in varno preskrbo s krvjo.

Presejalno testiranje krvi po navedbah zavoda kot dodaten ukrep za povečanje varnosti krvi izvajajo tudi Italija, Avstrija in Hrvaška. Testiranje krvi je centralizirano za vso Slovenijo in se izvaja na zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani. Bodo pa testiranje na ta virus izvajali v obdobju aktivnosti komarjev, predvidoma do konca novembra.

Transfuzijska služba je do uvedbe testiranja varnost krvi zagotavljala s skrbnim izborom krvodajalcev. Krvodajalce, ki so se nahajali na območju pojavnosti z omenjenim virusom ali so kazali znake možne okužbe, so zato za 28 dni odklonili. Ob pojavu potrjenih primerov okužbe pri ljudeh v Sloveniji pa je transfuzijska služba izvajala še dodatne preventivne ukrepe za povečanje varnosti krvi.

Že odvzete enote krvi krvodajalcev iz regij pojavljanja primerov okužbe so do testiranja umaknili v karanteno. Na podlagi negativnih rezultatov testiranja so bile enote naknadno pripravljene za klinično uporabo, so še zapisali v zavodu.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ