26. 5. 2019, 22:50 | Vir: STA

Rezultati današnjih volitev bodo znani po 23. uri, ko se bodo zaprla zadnja volišča v EU

profimedia

Ob 19. uri se je po državi zaprlo nekaj več kot 3000 volišč, na katerih so volivci lahko oddali glas na današnjih evropskih volitvah. Volja volivcev, ki so izbirali osem slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu, bo znana šele po 23. uri, ko se bodo zaprla še zadnja volišča v EU.

Danes je imelo 1.610.705 volilnih upravičencev priložnost, da med 103 kandidati s 14 list izbere osem poslancev, ki bodo Slovenijo zastopali v Evropskem parlamentu. Glasovanje je med 7. in 19. uro potekalo na 3005 rednih voliščih ter 55 voliščih za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje je potekalo tudi na 31 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Po zaprtju volišč bo treba na objavo prvih delnih neuradnih zidov počakati do poznega večera, ko se bodo zaprla še zadnja volišča v EU. Izide bo malo po 23. uri objavila Država volilna komisija, na posebnem spletnem mestu pa jih bo spremljala tudi STA.

Medtem ko bodo izidi volitev znani šele po 23. uri, pa bodo volilni organi podatke o udeležbi objavljali sproti.

Znani pa so že podatki o volilni udeležbi do 16. ure, in sicer je po podatkih okrajnih volilnih komisij do takrat glasovalo 312.159 volivcev oziroma 18,31 odstotka vseh volilnih upravičencev. Volilna udeležba je nekoliko višja kot na prejšnjih evropskih volitvah, ko je do 16. ure glas oddalo 16,14 odstotka vseh volivcev.

Do konca glasovanja je veljal volilni molk, ko je bilo vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je začel v soboto, do danes do 17. ure prejela 29 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 18 obvestil so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev, obravnavajo pa 11 zadev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol