2. 8. 2017, 12:00 | Vir: STA

Vročinski val se stopnjuje, na Voglu prvič zabeležili tropsko noč

profimedia

Vročinski val se stopnjuje. Najvišjo temperaturo zraka so danes do 14. ure izmerili v Podnanosu, in sicer 38,6 stopinje Celzija. Višje lege je preplavil suh in zelo topel afriški zrak. Na Voglu so zjutraj prvič v zgodovini meritev postaje zabeležili tropsko noč. Najnižja temperatura je bila 20,7 stopinje Celzija.

Temperature so danes podobne ali celo nekoliko višje kot v torek, je Agencija RS za okolje objavila na družbenem omrežju Facebook. Malenkost manj kot v Podnanosu so danes do 14. ure namerili v Godnjah na Krasu, in sicer 37,6 stopinje, v Dobličah pri Črnomlju 37,2 stopinje, v Metliki pa 37,1 stopinje Celzija.

V naslednjih urah se bo marsikje ogrelo še za eno ali dve stopinji, na posameznih merilnih mestih pa pričakujejo rekordno visoko temperaturo.

Vpliv vroče zračne mase v višinah je zaradi različnih krajevnih in regionalnih vetrov, sušnosti tal in rastlinja ter geografskih značilnosti po Sloveniji precej različen. Najbolj ga občutijo na jugu in zahodu, najmanj pa po nižinah na severovzhodu.

Najbolj vroče je bilo v torek v Podnanosu, kjer se je ogrelo do 38,7 stopinje Celzija. Nenavadno vroče je bilo med drugim na Babnem polju, in sicer 34,3 stopinje. To je bilo celo malenkost topleje kot v skoraj 600 metrov nižje ležeči Murski Soboti, kjer so namerili 33,9 stopinje Celzija, so še navedli na agenciji.

Vremenska napoved!

Proti večeru bodo v severni in severovzhodni Sloveniji nastale vročinske nevihte, lahko so tudi močnejše. Ponekod bo zapihal severovzhodnik, v noči na četrtek na Primorskem prehodno šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 33 do okoli 38 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V četrtek bo pretežno jasno. V hribovitem svetu proti večeru ni izključena kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 18 do 23, na Primorskem okoli 25, najvišje dnevne od 33 do 38 stopinj Celzija.

Opozorilo: Predvidoma do začetka prihodnjega tedna bo predvsem sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Obeti: V petek in soboto bo sončno in zelo vroče. V hribovitem svetu bodo popoldne in zvečer nastale vročinske nevihte, ki bodo verjetnejše v soboto.

Vremenska slika: Nad osrednjo in južno Evropo je območje visokega zračnega tlaka. Prek Alp in vzhodne Evrope se razteza šibka vremenska motnja. Z zahodnimi vetrovi v višinah priteka k nam zelo topel in postopno malo bolj vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Popoldne in v četrtek bo sončno. V Alpah bodo popoldne in zvečer krajevne nevihte.

In še tole ... s Twitterja!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord