29. 6. 2022, 07:00

Vsak zakaj ima svoj zato: je to pravi razlog za Janševo podporo Golobu?

Profimedia, arhiv AM/fotomontaža

Janez Janša je prvič po porazu na volitvah izrazil podporo Robertu Golobu. Kaj se skriva v ozadju?

Predsednika vlade Roberta Goloba je na poti v Bruselj spremljal del družine. To je v medijih sprožilo burne odzive, na katere se je odzval tudi nekdanji predsednik vlade Janez Janša.

"Bilo bi prav in spodobno, da se otroke Roberta Goloba (in tudi vse druge) pusti pri miru," je zapisal na Twitterju.

Sporne počitnice v Grčiji?

Janševa podpora bi morda lahko izvirala iz njegove pretekle izkušnje. Z ženo Urško Bačovnik Janša in s sinom Črtomirjem naj bi leta 2012 odpotoval v Grčijo. Kot še poroča tednik Mladina naj bi leteli z zasebnim letalom in v spremstvu varnostnikov. Ta poteza je v Sloveniji dvignila ogromno prahu.

Profimedia

Janševi so dopust zaradi sinove bolezni predčasno prekinili.

"Za povratek so morali res plačati poseben prevoz in sicer manjše propelersko letalo, vendar je šlo za nujen primer," je zapisano v takratnem pojasnilu vlade.

Ob tem je bilo poudarjeno, da so prevoz "do zadnjega centa plačali sami". Na spletni strani nekdanjega predsednika vlade so takrat pojasnili, da je najem omenjenega letala stal 9.500 evrov.

Številne težave z letalom

Z letalom pa je bilo marsikaj narobe. Letalo, s katerim so 4. maja 2012 odšli na grški otok Kos po premierja, njegovo soprogo in sina ter jih še isti dan pripeljali nazaj, ni imelo ustrezne operativne licence za prevoz potnikov.

Mladina je še izpostavila, da je prevoz Janši uredil Bojan Žlebnik, in sicer pri podjetju RB Zračne črte. Tako Mladina kot Dnevnik pa poročata, da so let Kos–Ljubljana prijavili pod oznako "private flight, own use", kar je oznaka za let za lastno uporabo. To pomeni, da gre za letalski prevoz, ki se ne opravlja za plačilo.

Spomnimo: aktualnega predsednika vlade Roberta Goloba je na poti v Bruselj spremljal del družine, podobno kot pred leti Janeza Janšo. To je v medijih sprožilo številne reakcije, na katere se je vlada odzvala z zapisom na Twitterju. 

"Funkcija predsednika vlade zahteva precejšnja prilagajanja zasebnega in službenega življenja. Zaradi številnih poti v tujino bo predsednik vlade občasno na pot vzel tudi družinske člane."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord