A. Ko. | 10. 1. 2023, 12:05

Vsi bi dedovali nepremičnine in bančne račune, živali pa noče nihče

Profimedia

Slovenska zavetišča pokajo po šivih in so polna ne le mačk, pač pa tudi psov. Razlogov je več, od koronavirusa do neželenih živali pokojnikov. 

V oddaji Tednik so izpostavili problematiko v zadnjem obdobju izjemno zasedenih zavetišč za živali. Da so polni, so povedali v zavetišču Zonzani, prav tako v zavetišču Horjul, kjer so zapisali, da imajo preveč psov, da je situacija resna. Oboji za naprej zmanjšujejo število občin, ki jih pokrivajo. Tudi Zavetišče Ljubljana je polno psov, trenutno jih je tam 45.

Kot je v omenjeni oddaji povedala vodja Zavetišča Ljubljana, Tanja Ferenčak, so bili decembra 2022 prvič polno zasedeni, odkar je zavetišče prenovljeno in razširjeno.

Kje tiči razlog za takšno stanje? Sogovorniki so Tednikovim novinarjem povedali več njih. Močan dejavnik je bila epidemija koronavirusa, ko si je izjemno veliko ljudi za krajšanje dolgčasa omislilo psa, ki je – ko se je življenje vrnilo v stare tirnice – postal odveč. Prav tako je bilo v preteklem letu veliko inšpekcijskih odvzemov, kot je povedal dr. Branko Podpečan (direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin), so lani odvzeli kar 60 psov več, kot leto poprej.

Dobro leto je v veljavi zakon, ki zavetiščem prepoveduje evtanazijo zdravih psov, ki so tam nameščeni več kot 30 dni. Je tudi to razlog za bolj polna zavetišča? V zavetiščih pravijo da ne, tudi dr. Podpečan pravi, da ne.

Po podatkih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bilo leta 2017 evtanaziranih 12 psov po 30 dneh od namestitve v zavetišču, leto kasneje 7, leto kasneje 5, leta 2020 niso usmrtili nobenega in leta 2021 so usmrtili 4 pse.

Drugačnega mnenja je Jadranka Juras iz Društva Lajka, ki je za Tednik dejala, da so zavetišča polna izključno zato, ker ne morejo več evtanazirati živali in ker premalo vlagajo v oddajanje živali. Izpostavila je tudi nelegalni uvoz živali, za katere ljudje ugotovijo, da ne zmorejo sobivati z njimi in jih preprosto spustijo na cesto ali pa jih odpeljejo v zavetišče.

Profimedia

''Je pa tudi velik porast zato, ker ljudje odhajajo v domove, ljudje umirajo in dediči se zelo pogosto ne branijo dedovanja nepremičnin in bančnih računov, se pa zelo radi branijo dedovanja živali,'' je za Tednik povedala Jurasova. Tudi v Lajki se sicer zadnje čase največ ukvarjajo z lastniškimi psi, ki niso več zaželeni, veliko iz že omenjenega 'koronskega obdobja'.

Kako naprej? Kot zapisano, zavetišča že zmanjšujejo obseg svojega dela, a pravijo, da bo situacijo rešilo edinole zagotovitev več namestitev. Dr. Podpečan pa pričakuje, da se bodo razmere sčasoma same od sebe vrnile nazaj v stanje pred epidemijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord