9. 1. 2019, 07:47 | Vir: STA

Vsi prebivalci mesta New York bodo imeli zagotovljen dostop do zdravstvenih storitev

Profimedia

Newyorški župan Bill de Blasio je svoje meščane presenetil z novico, da bodo imeli kmalu vsi dostop do zdravstvenih storitev, ne glede na sposobnost plačila. To bo veljalo tudi za nezakonite priseljence oziroma za tiste brez dokumentov. Če se bo to res zgodilo, bodo ambulante za nujne posege ostale brez dela.

Okrog pol milijona prebivalcev mesta z več kot osmimi milijoni prebivalcev namreč mora zdravnika poiskati v teh ustanovah, ki zaračunavajo astronomske cene, potem pa izterjujejo plačila preko posebnih agencij v slogu mafijskih organizacij.

Da se lahko Američani, ki si ne morejo privoščiti zavarovanja, zdravijo brez plačila v ambulantah, je namreč samo legenda. Bolnišnice denar terjajo, drugo vprašanje pa je, koliko so pri tem uspešne.

Sistem deluje tako, da bolnišnice od zdravstvenih zavarovalnic terjajo trikrat manj denarja, kot ga terjajo od ljudi, ki so brez zavarovanja. To pa zato, ker večino zaračunanega pač ne morejo izterjati.

Revni državljani v ZDA uradno padejo v zvezno-državni sistem medicaid, ki jim na papirju zagotavlja celovito zdravstveno oskrbo, vendar jim je v praksi dostop do najboljših zdravnikov in storitev brez posebnih zvez onemogočen.

Ambulantne storitve izkoriščajo predvsem nezakoniti priseljenci, ki so brez dokumentov in ne morejo postati del sistema medicaid. Takih naj bi bilo v mestu okrog 300.000.

Načrt župana Billa de Blasia ne pomeni zagotavljanja zdravstvenega zavarovanja tistim, ki si tega ne morejo privoščiti, ampak to, da bo mesto takim plačalo za zdravljenje. Poleg 300.000 nezakonitih priseljencev to velja še za prav tako okrog 300.000 Američanov in zakonitih priseljencev, ki niso dovolj revni, da bi padli v medicaid in ne dovolj bogati ali srečno zaposleni, da bi si lahko privoščili zavarovanje.

Mesto sicer že ima tovrsten program, ki bo sedaj razširjen. Pri osebah brez zavarovanj se bo ugotovilo kakšen dohodek imajo in potem bodo za storitve plačali glede na ta dohodek. Tisti z višjim malce več, tisti z nižjim manj, tisti s prenizkim pa jo bodo odnesli zastonj. Vse skupaj naj bi mesto stalo le okrog 100 milijonov dolarjev na leto.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord