Wikileaks bo vodil novinar Kristinn Hrafnsson

27. 9. 2018
Deli
Wikileaks bo vodil novinar Kristinn Hrafnsson (foto: profimedia)
profimedia

Vodenje spletne platforme Wikileaks je prevzel islandski preiskovalni novinar Kristinn Hrafnsson. Od ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea bo prevzel položaj odgovornega urednika. Za menjavo so se pri Wikileaksu odločili, ker Assange zadnjega pol leta iz ekvadorskega veleposlaništva v Londonu lahko komunicira le z odvetniki.

Menjavo je Wikileaks objavil v sredo. Kot so pojasnili, so se za to odločili zaradi izrednih okoliščin, ker z Assangeom praktično nimajo stika. Hrafnsson je bil že tiskovni predstavnik Wikileaksa v letih od 2010 do 2016, nato pa je vodil določene pravne projekte za Wikileaks, so sporočili iz te organizacije, ki objavlja različne zaupne podatke, ki jim jih posredujejo žvižgači.

Med drugim so na tem portalu leta 2010 objavili zaupne depeše ameriških diplomatov, zaradi česar so Assangea v ZDA obtožili veleizdaje in ga želijo odpeljati na sojenje. Assange se je pred morebitno izročitvijo ZDA leta 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu - sicer se je skušal izogniti izročitvi na Švedsko zaradi obtožb posilstva, ki so bile lani umaknjene, a ga britanske oblasti še vedno želijo prijeti, ker da se je izogibal britanskemu pravosodju.

Ekvador je Assangeu podelil politični azil in letos tudi državljanstvo, a se je marca letos sporekel tudi z ekvadorskimi oblastmi, ker da je prekršil dogovor o nevmešavanju v zadeve tujih držav. Zato so mu odklopili internetno povezavo in mu zdaj dovolijo komunikacijo iz veleposlaništva zgolj z odvetniki.

Tovrstno obravnavo je že obsodil novi odgovorni urednik Wikileaksa Hrafnsson. "Obsojam ravnanje z Julianom Assangeom, kar je pripeljalo do mojega novega položaja," je sporočil v izjavi. "Vendar pa sprejemam odgovornost za nadaljevanje pomembnega dela, ki temelji na idealih Wikileaksa," je dodal.

Ekvadorski predsednik Lenin Moreno je sicer v sredo dejal, da si z britanskimi oblastmi prizadevajo najti ustrezno pravno rešitev, da bi Assange lahko zapustil ekvadorsko veleposlaništvo "v nekem srednjem roku", poroča nemški Deutsche Welle na svojih spletnih straneh.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ