Z navdihujočimi zgodbami nad vse vrste diskriminacije

13. 6. 2019
Deli
Z navdihujočimi zgodbami nad vse vrste diskriminacije (foto: Profimedia)
Profimedia

V okviru projekta ZaVse, ki se zavzema za družbo brez diskriminacije, smo danes lahko spoznali nekaj zanimivih zgodb posameznikov, ki dajejo upanje v boljši jutri in so lahko navdih za vsakega izmed nas.

Partnerji projekta ZaVse, ki poteka že od februarja letos in bo trajal še vse do konca marca prihodnje leto, z različnimi dogodki in delavnicami nagovarjajo nevladne organizacije in posameznike ter skušajo ozaveščati o pojavu diskriminacije in pozivajo k ukrepanju za odpravo le te.

Namen projekta je ozaveščanje in informiranje javnosti in nevladnih organizacij o različnih oblikah diskriminacije, o mehanizmih za preprečevanje in sankcioniranje diskriminatornih ravnanj, o možnostih varstva pred diskriminacijo ter nenazadnje o prednostih odprte, vključujoče družbe, v kateri ni prostora za diskriminacijo.

Na današnji okrogli mizi so partnerji projekta ZaVse/4ALL, Združenje izvajalcev rehabilitacije v Republiki Sloveniji kot vodja projekta ter Slovenska filantropija in Zavod Vozim kot projektna partnerja, predstavili nekaj zanimivh zgodb iz življenja posameznikov diskriminiranih skupin, ki so vsem lahko v navdih in ki vsak na svoj način bogatijo družbo v kateri živimo.

Zgodbe, ki dajejo upanje za boljši jutri

Eden takšnih posameznikov je zagotovo Sannyja Al Saleha, čigar korenine segajo v Sirijo, danes pa skozi glasbeno ustvarjanje povezuje Slovenijo s širšo Evropo. Ko je s svojo družino še živel na Reki, se mu je utegnilo zgoditi, da bi zase slišal, da je cigan in da naj se vrne od koder je prišel, zdaj že 20 živi in ustvarja v Sloveniji, kjer mlade in vse tiste, ki so željni novega znanja uči, kako postati DJ, slovenska javnost pa se ga bo verjetno najbolje spomnila po glasbenem sodelovanju s slovenskim glasbenikom Muratom.

Zagotovo pa navdihuje tudi zgodba o prvi romski restavraciji v Mariboru, ki Rome iz Slovenija postavlja na sam evropski vrh in odlično dopolnjuje obstoječo turistično in kulinarično ponudbo mesta ob Dravi.

Romi težko do nepremičnine 

Okrogle mize se je udeležil tudi Bogdan Miklič, predsednik Zveze Romov za Dolenjsko, ki opaža predvsem to, da se pogosto s predsodki in diskriminacijo soočajo ravno Romi, ki prihajajo z Dolenjske. "To se opaža predvsem v šolah, pri zaposlovanju in nakupu nepremičnin. Žal se dogaja, da v trenutku, ko Rom želi kupiti hišo izven romskega naselja, tega ne more storiti, saj mu sosedje ne dajo te priložnosti, ker se ga preprosto bojijo. Ljudje se bojijo kaj se bo tam dogajalo in kakšne množice ljudi se bodo tam zbirale," je pojanil Miklič, ki vseeno ostaja optimističen, saj opaža, da se njegovi otroci vsaj za zdaj v šoli še niso srečali z diskriminacijo. "Ko sem še sam hodil v šolo, sem lahko videl, da so si ljudje po tistem, ko so se dotaknili Roma, takoj hiteli umiti roke, moji otroci pa na srečo tega še niso doživeli."

V Sloveniji si želi ustvariti novo življenje

Med skupine, ki so pogosto tarča diskriminacij sodijo tudi prosilci za mednardno zaščito, begunci in migranti, ki se v Slovenijo zatečejo v želji po boljšem in mirnejšem življenju. Eden takšnih je tudi prosilec za mednarodno zaščito Amin Grayaa, ki je v Slovenijo pred kratkim prišel iz Tunizije. "Posebno negativnih izkušenj za zdaj nimam, tudi v mestu so z mano vsi prijazni, je pa težko, ker kot prosilec za mednarodno zaščito za zdaj ne morem delati in to zares ni enostavno," je svojo izkušnjo delil mladi Amin, ki si želi v Sloveniji pridobiti izobrazbo za turističnega vodiča in si nato v tem poklicu ustvariti svojo kariero.

Vsak lahko pomaga pri zmanjševanju diskriminacije

Vse se seveda začne in konča pri posamezniku in njegovih vsakodnevnih odločitvah. Na nas je torej, da se vsak dan odločimo za takšne odločitve, ki bodo pozitivno prispevale k zmanjšanju diskriminacije v družbi in ustvarile družbo k vključuje in je odprta za vse družbene skupine ne glede na vero, raso, spolno usmerjenost, invalidnost, materni jezik, premoženjsko stanje, izobrazbo ali družbeni status.

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju