Z okoljskim ministrom Simonom Zajcem dorekli spremembe pri odstrelu volka

13. 8. 2019 | Vir: STA
Deli
Z okoljskim ministrom Simonom Zajcem dorekli spremembe pri odstrelu volka (foto: STA/Nebojša Tejić)
STA/Nebojša Tejić

Predstavniki ključnih deležnikov so danes na sestanku z okoljskim ministrom Simonom Zajcem, do katerega je prišlo v luči glasnih kritik in protestov v kmetijskih vrstah zaradi neučinkovitega odstrela volka po interventnem zakonu, dorekli nekatere spremembe, ki naj bi povečale njegovo učinkovitost. Novost je tudi pri izrednih odločbah.

Potem ko so lovci opozorili, da je območje odvzema preveč ozko določeno, posledično pa je bil med lovci prisoten strah pred kaznimi, so na današnjem sestanku poiskali rešitev, ki naj bi postopek odstrela olajšala. Z njo se spreminja postopek za odstrel volka tako po interventnem zakonu kot po posebnih odločbah.

"Danes smo se dogovorili, da tako zavod za gozdove kot zavod za varstvo narave, ki dajeta mnenja, upoštevata to, kar zakon tudi dopušča. Torej, da se ne omejita le na travnik, ampak da v svojih mnenjih odslej določata, kar zakon dopušča - celotno območje, kjer se trop giblje," je v izjavi novinarjem po sestanku v Ljubljani dejal minister.

Tako je odpadla ovira preveč ozko določenega območja odstrela, doslej so lovci namreč odstrel lahko izvedli le na pašnikih ali v njihovi neposredni bližini, posledično pa tudi strah pred kaznimi. "Kar se interventnega zakona tiče, zdaj pričakujem, da se bo lažje izvajal. Je pa, kot so lovci opozorili, to vseeno še vedno zahteven postopek," je poudaril.

Spremenil se bo tudi sistem izdajanja odločb o izrednem odstrelu volkov na območjih, kjer doslej ni bilo volka in ni zajeto v zakon, a tam prihaja do napadov.

Agencija RS za okolje (Arso) bo tako lahko ob vsaki prijavi škode po volku sama začela postopek za izredni odstrel, in ji ne bo treba čakati na pobudo nekoga drugega - doslej je Arso izdal odločbo na podlagi vloge zavoda za gozdove. Še vedno pa bosta morala tako zavod za gozdove kot zavod za varstvo narave dati mnenje, ali je odstrel upravičen.

"Glavne ovire, ki so se pokazale doslej, so odpravljene. Zdaj moramo dati čas stroki, lovcem, da ta odstrel izvedejo in pričakujem, da se bo to zgodilo," je poudaril minister.

Ključni deležniki so se tako danes dogovorili o rešitvi za zatečeno stanje in da se interventni zakon začne optimalno izvajati. Minister je za prihodnje mesece napovedal dodatne sestanke deležnikov, na katerih bodo reševali, kar je bilo v preteklosti zanemarjeno. "Torej, kaj želimo z volkom, kje ga želimo in kako z medvedom," je dodal.

Na sestanku so bili med drugim prisotni predstavniki zavoda za gozdove, zavoda za varstvo narave in lovske zveze, ni pa na njem bilo predstavnikov Sindikata kmetov Slovenije, ki so v preteklih dneh pozivali k Zajčevi razrešitvi.

Sindikat je že dopoldne pojasnil, da se njihovi predstavniki sestanka ne bodo udeležili. Kot so sporočili, "bi bil tak sestanek nujen v času sprejemanja zakona o interventnem odstrelu, saj bi takrat z našimi predlogi lahko sprejeli vsebino, ki bi omogočala takojšnjo izvedbo interventnega odstrela ali odlova. Danes pa je po našem mnenju namenjen predvsem podaljšanju kariere pristojnega in odgovornega ministra Simona Zajca," so navedli.

Minister njihovo neudeležbo na sestanku obžaluje. "Moja vrata za njih so vedno odprta. Ko bodo pripravljeni na ta dialog, lahko kadarkoli pridejo, da skupaj dorečemo tudi ostale ukrepe," je dejal.

Minister je po srečanju tudi odločno zavrnil pozive k odstopu oz. razrešitvi. Kot je dejal, ni in se ne počuti odgovornega za nastali položaj. "Se pa počutim odgovornega, da skupaj z ostalimi deležniki zdajšnji položaj tudi rešimo," je še povedal.