7. 9. 2020, 07:29 | Vir: STA

Začenja se kmetijsko-živilski sejem Agra, ki bo letos potekal prek spleta

Andreja Seršen Dobaj/STA

Danes se začenja mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, ki bo letos v večjem delu potekal v spletni obliki. Predstavili bodo novosti razstavljavcev, možnosti sodelovanja s strokovnimi in panožnimi organizacijami ter nove projekte, ki so usmerjeni v rast samooskrbe in trajnostni turizem.

Družba Pomurski sejem je v skrbi za zdravje razstavljavcev in obiskovalcev letos odpovedala ali prestavila vse sejme v klasični obliki. Agro so se odločili pripraviti v spletni obliki.

"Na letošnji sejem Agra so se namreč že prijavili številni razstavljavci, ki si tako kot mi želijo hitrejšega okrevanja kmetijstva, živilstva in gospodarstva nasploh. Sodelovanje so potrdile mnoge strokovne in panožne organizacije, ki si skupaj z nami želijo hitrejše rasti samooskrbe, spletanja novih strokovnih zavez in izmenjave spoznanj. Odlično udeležbo in rezultate so zabeležila tudi mednarodna ocenjevanja kakovosti mesnih in mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, vin, medenih pijač, medu ter embalaže," so pojasnili odločitev.

Spletna Agra bo tako predstavljala novosti razstavljavcev s področja kmetijstva, živilstva in vsakdanjega življenja, možnosti sodelovanja s strokovnimi in panožnimi organizacijami ter nove projekte, ki so usmerjeni v rast samooskrbe in trajnostni turizem.

Posebne pozornosti bodo deležni nagrajenci mednarodnih ocenjevanj kakovosti mesnih in mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, vin, medenih pijač, medu ter embalaže. Letos so jih v okviru Agre opravili sedem, najboljšim bodo podelili priznanja.

V živo pa načrtujejo v Gornji Radgoni od 25. do 27. septembra izvesti Festival dogodivščin. Odprli bodo 3D-muzej, v katerem se bodo lahko obiskovalci fotografirali v svetu tridimenzionalnih slik v vlogi raziskovalcev, popotnikov, športnikov in podobno. Ob 52. dnevu avstrijske Štajerske se bodo srečali predstavniki regij Slovenske gorice in jugovzhodna avstrijska Štajerska, postavljena bo slikarska razstava, ostaja tudi čezmejno kolesarjenje.

Društvo gojiteljev malih pasemskih živali Gornja Radgona bo na sejmišču pripravilo razstavo in vrtec malih živali z možnostjo jezdenja ponija, dogajanje pa bo tudi na sejemskih vrtovih, ki so jih pripravili za ogled kot vsako leto.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ