Žalostna novica: Umrl je Oliver Dragojević

29. 7. 2018
Deli
Oliver Dragojević (foto: revija Nova)
revija Nova

V Splitu je v 71. letu starosti umrl legendarni hrvaški pevec Oliver Dragojević, poročajo hrvaški mediji. Novico o njegovi smrti je časniku Slobodna Dalmacija posredovala njegova družina.

Legenda hrvaške glasbene scene se je poslovila eno leto po tem, ko so mu odkrili raka na pljučih. Portal slobodnadalmacija.hr še poroča, da je Oliver umrl ob 5. uri zjutraj.

Glasba ga je spremljala celo življenje, že od takrat, ko se je kot otrok vpisal v glasbeno šolo v Splitu, kjer je tudi rojen. Učil se je igrati klavir, potem pa še klarinet in kitaro. Že v otroštvu je vrstnike zabaval z igranjem na ustno harmoniko.

Leta 1961 je nastopil na splitskem otroškem festivalu, šest let pozneje pa je prvič nastopil na Splitskem festivalu s pesmijo Peciferaj. Vrsto let je igral po zahodnoevropskih klubih, leta 1974 pa je na Splitskem festivalu osvojil nagrado občinstva za pesem "Ča će mi Copacabana". Med glasbeno kariero, ki je trajala več kot 50 let, je dobil veliko število glasbenih nagrad, bil pa je tudi izjemno priljubljen na območju nekdanje Jugoslavije. Tudi v Sloveniji je Oliver imel številne oboževalce, ki so se z veseljem udeleževali njegovih koncertov pri nas.

Bil je eden izmed redkih hrvaških glasbenikov, ki so polnili velike dvorane v tujini - nastopil je v znameniti newyorški dvorani Carnegie Hall, v londonskem Royal Albert Hallu, v pariški Olympiji in v Opera House v Sydneyju.

Med največje uspešnice se uvrščajo Skalinada, Malinkonija, Oprosti mi, pape, Vjeruj u ljubav, Piva klapa ispo' volta, Nadalina in Karoca. Dragojević je imel uspešno kariero tudi v samostojni Hrvaški. V ta čas sodi tudi njegova izvedba Cesarice avtorja Zlatana Stipišića Gibonnija. V svoji karieri je posnel 23 studijskih albumov in številne kompilacije.

Oliver, počivaj v miru.

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju