STA/M.P. | 31. 1. 2023, 21:45

Zaplesala sta v napačni državi, v zaporu bosta več kot deset let (VIDEO)

Profimedia/Twitter/BBC/fotomontaža

Mlada Iranca naj bi po mnenju oblasti s svojim dejanjem spodbujala korupcijo in prostitucijo ter ovirala nacionalno varnost.

Par je bil v Iranu obsojen na deset let zapora, potem ko je po spletu zaokrožil videoposnetek njunega plesa pred stolpom Azadi (znanim tudi kot Stolp Svobode, op. a.), eno glavnih znamenitosti v Teheranu. 21-letno Astiazh Haqiqi in njenega 22-letnega zaročenca Amirja Mohamada Ahmadija so aretirali v začetku novembra, kmalu po tistem, ko sta na Instagramu, kjer jima je skupno sledilo skoraj dva milijona ljudi, objavila videoposnetek svojega plesa (njuna računa sta zdaj zaprta).

Haqiqi med plesom ni nosila naglavne rute hidžab, ženskam v Iranu pa prav tako ni dovoljeno plesati v javnosti. 

Sodišče je vsakega od njiju obsodilo na deset let in šest mesecev zapora ter jima izreklo dvoletno prepoved uporabe interneta in zapustitve države, poroča BBC. Iranska policija je družinsko hišo Haqiqijeve, ki je po poklicu modna oblikovalka, pred aretacijo preiskala ter jo nato odpeljala v zloglasni iranski ženski zapor.

Do obsodbe plesnega para prihaja v času, ko Iran pretresajo množični protivladni protesti. Ti so izbruhnili, potem ko je septembra v policijskem pridržanju umrla Kurdinja Mahsa Amini. Agencija poroča, da je od začetka protestov umrlo najmanj 527 ljudi. Skupno naj bi bilo aretiranih skoraj 20.000 ljudi, več kot sto je bilo obsojenih na smrt, štiri osebe pa so oblasti že usmrtile. Ples Astiazh in Amirja naj ne bi bil povezan s protivladnimi protesti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord