Zaradi Kanyja Westa zardeva celo ameriški predsednik Donald Trump

12. 10. 2018
Deli
Zaradi Kanyja Westa zardeva celo ameriški predsednik Donald Trump (foto: Profimedia)
Profimedia

Ameriški temnopolti glasbenik Kanye West v četrtek v Ovalni pisarni Bele hiše skoraj ni pustil do besede ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu in je s svojim monologom malce spravil v zadrego celo predsednika ZDA.

Televizijski komentatorji so po koncu prenosa srečanje označili za bizarno.

Trump trdi, da njegove politike pomagajo temnopoltim Američanom, vendar jih nekako ni na spregled, razen Westa, ki je s svojo podporo predsedniku Trumpu zaslovel. West je poročen s televizijsko zvezdo Kim Kardashian, ki je od Trumpa uspela izposlovati znižanje zaporne kazni za temnopolto preprodajalko mamil.

West je eden redkih slavnih temnopoltih Američanov, ki podpirajo Trumpa. Pred srečanjem v Ovalni pisarni mu je naravnost poletel v objem.

West je med drugim dejal, da nosi kapo s Trumpovim sloganom Naredimo Ameriko spet veliko, ker mu daje energijo kot Supermanu njegovo ogrinjalo. Zaradi Trumpa naj bi z Adidasom služil neverjetno veliko denarja, Trumpa ima rad, ker mu daje veliko moške energije, kar je pogrešal, ker je odraščal brez očeta.

West, ki je pred leti nekdanjega predsednika Georga Busha mlajšega obtožil rasizma zaradi počasnega ukrepanja vlade po orkanu Katrina, s Trumpovimi izjavami in dejanji, zaradi katerih ga ima večina temnopoltih za rasista, nima težav. Odločno je zavrnil, da mora biti nekdo avtomatično demokrat, če je temnopolt.

Razlog za slabe uspehe temnopoltih v šolah je utemeljil s tem, da je šola pač dolgočasna. Nekdanja prva dama ZDA Michelle Obama je medtem isti dan sprožila novo globalno pobudo za pomoč deklicam pri šolanju.

Predsednika Trumpa je West je pohvalil, da je preprečil vojno s Severno Korejo, in mu predlagal, naj zamenja letalo Air Force One z letalom na vodik, Trumpa pa je celo prepričal, da je omenil možnost spremembe stališča do policijskih taktik, ki preiskujejo temnopolte brez utemeljenega suma. Vmes je občasno izrekel kakšno kletvico, česar ameriškim televizijam v prenosu ni uspelo cenzurirati.

Ob vsem tem je na glas priznal, da so mu postavili diagnozo bipolarne motnje oziroma duševne bolezni, takoj nato pa zagotovil, da je diagnoza napačna, ker mu le primanjkuje spanca.

Trumpu je uspelo vskočiti z oceno, da je West pameten, njegov nastop pa impresiven. Navzoče je vprašal, če se z njim strinjajo, in ponovil, da je bil nastop impresiven, več besed pa ni našel.

Trump in West sta se skupaj z nekdanjim poklicnim nogometašem NFL Jimom Brownom odpravila na kosilo. Srečanje je bilo uradno namenjeno pogovoru o problemih temnopoltih Američanov.

Trump je imel pred Westom na obisku glasbenika povsem drugačne vrste kot je West. Kida Rocka in Johna Richa je uporabil za ozadje pri podpisu novega zakona s podporo obeh strank, ki ureja licenciranje glasbe na internetu. Ustanavlja nov neodvisen organ, ki bo izdajal dovoljenja za predvajanje glasbe podjetjem na internetu, pobiral takse in denar namenjal glasbenikom.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ