Zaradi nesoglasij med Čeferinom in Bobanom počilo: "Zatresla se je nogometna Evropa"

25. 1. 2024
Deli
Zaradi nesoglasij med Čeferinom in Bobanom počilo: "Zatresla se je nogometna Evropa" (foto: profimedia)
profimedia

Po jutranji novici, da Zvonimir Boban zaradi nesoglasij s predsednikom Aleksandrom Čeferinom zapušča vrh Uefe, je prispelo še Uefino sporočilo za javnost.

“S predsednikom sem se pogovarjal o težavi z zadnjega sestanka izvršnega odbora v Hamburgu. Gre za predlog o spremembi statuta UEFE, ki bi Čeferinu na naslednjem kongresu 8. februarja v Parizu omogočila novo kandidaturo, pa čeprav je ta mandat na papirju njegov zadnji. Potem, ko sem izrazil svojo zaskrbljenost in nelagodje z načinom delovanja ter samim predlogom, mi je Aleksander odgovoril, da sam v tem ne vidi nikakršnega pravnega ali pa moralno-etičnega problema," povzema Bobanovo izjavo za hrvaški Večernji list Sportklub

“Največji paradoks pri vsem skupaj mi predstavlja dejstvo, da je prav Čeferin leta 2017 predlagal in tudi sprovedel paket reform, ki bi morale UEFO in evropski nogomet zaščititi pred slabim upravljanjem, torej ravno to, kar je bil ‘modus operandi’ stare, pokvarjene garniture na čelu krovne organizacije. Glavna točka je zadevala to, da niti predsednik in niti člani izvršnega odbora ne morejo kandidirati več kot trikrat (12 let op. a.) ter da je starostna omejitev za vladanje 70 let,” naj bi še povedal hrvaški funkcionar v odhodu.

Iz Uefe so se Bobanu 'lepo zahvalili'

Uefa se je na dogajanje odzvala z izjavo za javnost.

"Uefa želi objaviti sporazumni odhod Zvonimirja Bobana iz organizacije. Boban se je organizaciji pridružil leta 2021 kot vodja nogometa in sprožil več pomembnih projektov na področju tehničnega razvoja, vključno z ustanovitvijo nogometnega odbora UEFA in nogometnega foruma mladih. UEFA izraža se zahvaljuje gospodu Bobanu za njegovo predano službo in mu želi vso srečo v nadaljnji karieri."

Zaloputnil vrata Uefi

Nekateri najvplivnejši svetovni mediji, kot sta The Guardian in New York Times, so bili v svojih komentarjih dogajanja precej bolj slikoviti.

Ugledni britanski časnik navaja, da Boban zapušča Uefo 'v znak protesta proti Čeferinovim 'usodnim načrtom'. Poleg tega omenjajo nedavno Čeferinovo izjavo o tem, kako ni prepričan o svoji prihodnosti pri Uefi.

Čeferin je ta teden v intervjuju za Daily Telegraph povedal, da se še ni odločil, ali se bo potegoval za še en mandat. "Če sem iskren, sem zelo utrujen," je dejal.

Američani omenjajo 'odkritje velikih napetosti v vrhu evropskega nogometa', francoski L'Equipe pa na drugi strani piše, da je Boban 'zaloputnil vrata Uefi in Čeferinovim idejam.'

Težek udarec za Čeferina

Slovenski mediji poudarjajo, da je to za Čeferina 'težek udarec', ker ga je 'zapustil tesen sodelavec in prijatelj', srbski Kurir pa, da je 'slavni Hrvat zapustil Uefo, in Čeferinu zadal hud udarec: Pri tem ne bom sodeloval katastrofalna ideja!'.

O dogajanju je pisal še bosansko-hercegovski sportsport.ba, češ da je 'Boban s svojo potezo zatresel nogometno Evropo, Čeferin pa se ga je znebil v treh stavkih', pri čemer že namigujejo na Uefino sporočilo za javnost.

Italijanska Gazzetta dello Sport pa omenja, da je Boban že dokazal, da mu zaradi načelnosti ni problem zapustiti visokega položaja.

"To ni prvi Bobanov odhod z visokega položaja. Junija 2019 je zapustil vlogo namestnika generalnega sekretarja Fife in posebnega svetovalca predsednika Infantina, da bi sledil svojim sanjam o Milanu s Paolom Maldinijem. Vendar je bil marca 2020 odpuščen, ker je v nekem intervjuju kritiziral izvršnega direktorja Gazidisa in sklad Elliott," pisanje Italijanov povzema Jutarnji.hr.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek