9. 12. 2020, 08:29 | Vir: STA

Zaradi poplavljanja najbolj na udaru dolina Dragonje, vdor vode v Piran so delno zaščitili

Arso

Zaradi dolgotrajnega deževja, ki še ni prenehalo, in visokih voda je največ težav trenutno v dolini Dragonje. Med drugim je zalilo cesto proti mejnemu prehodu Dragonja, razmere pa se še ne umirjajo, je davi povedal poveljnik piranske civilne zaščite Robert Zirnstein. Težave zaradi poplavljanja morja so medtem preprečili z baražami.

Na občinski civilni zaščiti so bili celo noč pokonci, vendar se razmere za zdaj še ne umirjajo. Še vedno dežuje in vode derejo preko robov. Tako je zalilo cesto proti mejnemu prehodu Dragonja in je otežen prehod proti njemu, je pojasnil Zirnstein. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je okoli 6. ure morje poplavljalo v Piranu, vendar je to po besedah Zirnsteina trenutno najmanjša težava, ki so jo preprečili z namestitvijo baraž.

Najbolj kritično je v dolini reke Dragonje oz. na območju Sečovelj. Okoli 25 ljudi iz treh prostovoljnih gasilskih društev, koprske gasilske brigade in civilne zaščite je bilo celo noč pokonci ter spremljalo zlasti dogajanje od Sečovelj do Strunjana, kjer je bilo najbolj kritično ob nedeljskem neurju. Dež in izlivanje rek trenutno preprečujeta normalno gibanje, nihče pa jim za zdaj ni javil nastanka zemeljskih plazovih, je še dodal prvi mož piranske civilne zaščite.

Regijski center za obveščanje pa je medtem v koprski občini od torka popoldne zabeležil 59 dogodkov v povezavi z močnim dežjem, pri katerih so aktivirali 14 gasilcev Gasilske brigade Koper in še 64 prostovoljnih gasilcev iz desetih društev z 19 vozili, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Gasilci so iz 15 objektov črpali vodo, trenutno črpajo vodo še iz desetih objektov. V okolici 20 objektov so gasilci postavili protipoplavne vreče. Največ težav z visoko vodo so imeli prebivalci v okolici Partizanske in Vanganelske ulice. Na Cesti na Markovec pa se je med večstanovanjskima hišama utrgal približno 40 kubičnih metrov velik zemeljski plaz skupaj z drevesi.

Drevo se je naslonilo tudi na plinohram, ki ga je pregledal dežurni Butan plinov. Zaradi poškodbe na javni razsvetljavi so posredovali tudi delavci Javne razsvetljave Ljubljana.

Uprava za zaščito in reševanje poroča tudi o zemeljskih plazovih. Zaradi njih sta trenutno zaprti stara Šmarska cesta in cesta Šmarje-Grinjan, skoraj neprevozna je cesta Babiči-Pomjan, zaprta je tudi cesta Škocjan-Triban.

Močno se je dvignil tudi vodostaj reke Rižane, ki pa ni povzročil večjih težav. V semedelskem mandraču so posredovali gasilci in delavci komunalnega podjetja Marjetica Koper, ki so zaradi visoke gladine morja reševali nekaj plovil, ki so zajemala vodo. Plovila so prevezali.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord