11. 9. 2018, 08:45 | Vir: STA

ZDA: Pred prihodom orkana odredili evakuacijo več kot milijon ljudi

Profimedia

Pred prihodom močnega orkana Florence, ki naj bi vzhodno obalo ZDA dosegel v četrtek, so oblasti odredile obvezno evakuacijo več kot milijona ljudi. Orkan je že dosegel četrto stopnjo od petih z vetrovi okoli 220 kilometrov na uro, oblasti pa se bojijo predvsem poplav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner zvezne države Južna Karolina Henry McMaster je odredil evakuacijo milijona prebivalcev. V več kot polovici okrožij bodo od danes zaprte šole. Opozoril je, da gre za zelo nevaren orkan in da je evakuacija z obalnih okrožjih obvezna, saj ne želijo tvegati niti enega življenja. Opozoril je predvsem na nevarnost poplav. Guverner sosednje zvezne države Severna Karolina pa je odredil evakuacijo otokov Outer Banks in del obalnega okrožja Dare.

Ameriški predsednik Donald Trump je na Twitterju pozval k previdnosti in pripravljenosti. Za Severno in Južno Karolino je potrdil izredne razmere, s tem pa omogočil sprostitev zveznih sredstev in opreme za pomoč pri zaščiti in odpravi posledic. Govoril je z guvernerji ogroženih zveznih držav in zagotovil, da jim bo zvezna vlada neprestano stala ob strani.

Florence se je v ponedeljek okrepila v orkan četrte kategorije s hitrostjo vetrov do 220 kilometrov na uro in se s položaja jugovzhodno od Bermudov pomika proti vzhodni obali ZDA, kamor naj bi prišla v četrtek zjutraj. Projekcije za zdaj kažejo, da bo udaril na Severno in Južno Karolino, pa tudi Virginijo, kjer so prav tako že razglasili izredne razmere. V pripravljenosti so tudi v Georgii.

V uradu guvernerja Virginije Ralpha Northama opozarjajo na možnost katastrofalnih poplav v notranjosti države, močnih vetrov in prekinitve dobave elektrike. Ameriška mornarica naj bi poslala na območje 30 ladij. Orkan, ki bi lahko bil eden najmočnejših, ki so v zadnjih desetletjih prizadeli območje, bo prinesel s seboj visoke valove in močan veter, zaradi njegove moči pa meteorologe skrbi, da bo nekaj dni obilno zalival območje srednjega dela vzhoda ZDA v notranjosti od obale in povzročal katastrofalne poplave. Te grozijo območju od Južne Karoline oziroma Georgie na jugu in vse do države New York na severu.

Močno deževje je minuli konec tedna na območju Washingtona že povzročilo poplave v Alexandrii v Virginiji, nacionalni meteorološki urad pa je izdal opozorilo pred poplavljanjem reke Potomac. Poleg Florence Nacionalni center za orkane spremlja tudi gibanje tropske nevihte Isaac zahodno od Zelenortskih otokov in Helene na jugu. Helene se je že okrepila v orkan druge stopnje z vetrovi do 110 kilometrov na uro, vendar pa trenutne projekcije kažejo, da se bo obrnila proti severu in ostala v Atlantiku. Isaac pa se je usmeril proti Karibom, ki bi jih v prihodnjih dneh lahko zadel kot orkan prve stopnje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord