13. 7. 2018, 07:46 | Vir: STA

ZDA: Težave Trumpove vlade pri združevanju ločenih otrok in staršev

Profimedia

Ministrstvo za domovinsko varnost ZDA je v četrtek sporočilo, da so dotlej staršem uspeli vrniti le 57 otrok, mlajših od petih let, ki so jim bili odvzeti na meji in so jih zaprli ločeno. Ministrstvo je identificiralo 103 takšne otroke, preostalih 46 pa morda nikoli več ne bo videlo svojih staršev.

Ministrstvo je sporočilo, da 11 otrok ne more nazaj, ker so starši resni kriminalci, na primer morilci, posiljevalci in podobno. Starše 12 otrok so že izgnali iz ZDA in se jih ne trudijo najti, za sedem otrok ne vedo, kje so njihovi starši, en otrok je žrtev zlorabe in ne gre k staršem, drugi ne sme, ker ima eden od staršev nalezljivo bolezen, za tretjega pa že leto dni ne vedo, kdo je in kam sodi.

Ločeno od staršev je sicer skupaj zaprtih do 3000 otrok. "Povsem jasno je, da so bili otroci odvzeti staršem brez kakršnega koli načrta, da se jim vrnejo. S tem je vlada uničila več tisoč življenj staršev in otrok," je v četrtek izjavila demokratska senatorka iz Kalifornije Dianne Feinstein.

Zvezni sodnik v San Diegu Dana Sabraw je junija vladi ukazal, da mora v 14 dneh vrniti vse otroke, mlajše od petih let, v roku 30 dni pa tudi vse starejše otroke. Vlada rokov ni sposobna izpolniti. Omenjenih 57 otrok, ki so jih uspeli najti in vrniti, bo ostalo skupaj s starši v ZDA, dokler se ne bo končal njihov postopek za pridobitev azila. Trumpova vlada trdi, da zapirajo ilegalce, vendar gre večinoma za prosilce za azil, ki bežijo pred nasiljem in revščino.

Trump je 20. junija popustil pred domačim in tujim pritiskom ter podpisal izvršni ukaz proti ločevanju staršev in otrok. Nato je nastal problem, ker je zagotavljal, da se bo politika ničelne tolerance do nezakonitih prestopov meje nadaljevala, kar pomeni, da bodo starše še naprej zapirali kot kriminalce. Ker jih ne bodo več smeli ločiti od otrok, jih bodo morali zapirati skupaj, vendar nimajo kam. V ZDA so namreč le trije ustrezni centri, kjer lahko zaprejo otroke in starše skupaj. Skupna kapaciteta je 3000 oseb in je že polna. Trump želi zato namestiti postelje v šotorih po vojaških bazah.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel