Zgodba s spleta: 5-letni otrok prejel položnico za plačilo akontacije dohodnine zaradi nagrajene risbice

5. 6. 2018
Deli
Zgodba s spleta: 5-letni otrok prejel položnico za plačilo akontacije dohodnine zaradi nagrajene risbice (foto: profimedia)
profimedia

Po spletu je zaokrožila zgodba o 5-letni deklici, ki je prejela nagrado za risbico in je sedaj državi dolžna plačilo akontacije dohodnine.

"Pokvarjena Slovenija," začenja objavo na facebooku Blaž Nikolj. "Ko nemores verjet da 5 let star otrok dobi dohodnino za plačat,zaradi nagrade 50e, ki jo je prejela s strani komunale za projekt 'voda' za narisano rizbico. [sic]" V objavi je poleg nagrajene risbice dodana še fotografija položnice, na kateri je odmerjeno 10.56€ akontacije dohodnine za prejeto nagrado v višini 50€. 

Objava je prejela kar 3.600 odzivov in do tega trenutka že 617 komentarjev. Mnogi komentatorji so seveda razburjeni nad spletom okoliščin. 

"Svinjarija, vendar ljudem ta način odgovarja, saj niso šli na volišča in glasovali za drugačno obravnavo...po družbenih omrežjih pa tako zelo jamrajo...v preljubi Sloveniji bodo spremembe takrat, ko bodo komentarji na omrežjih lahko spreminjali svet...torej ob svetem nikoli...zal ;( [sic]," se glasi eden od komentarjev. 

"Enako se je zgodilo tudi moji 10 letni hčerki, pri nagradni igri je zadela dve vstopnici za terme čatež kamor sem jo tudi peljal in je sedaj dobila za plačat 5 eur.dohodnine. Država v kateri živimo in njeni zakoni so v k.... [sic]," dodaja drugi komentator.

A dejstvo je, da so nagradne igre v Sloveniji obdavčene. Kot pove eden od komentatorjev pod objavo: "Pa saj ni obdavčen otrok,temveč nagrada...v tem primeru je resda šlo le za risbico...vendar v vsakem primeru se za nagrado plača davek...če dobiva nagrado jaz in otrok,a bi bilo potem pravilno,da jaz plačam davek,otrok pa ne?... pa nisem "fauš"... [sic]"

Na Ministrstvu za finance obdavčitev nagradnih iger razložijo takole: "Z dohodnino je obdavčen dobitek, dosežen v nagradni igri, ki ni igra na srečo, kjer je potrebno določeno znanje, spretnost ali naključje, če vrednost dobitka presega 42 eurov." Če pogosto sodelujete v nagradnih igrah, to obdavčenje verjetno že poznate. Objava na strani Ministrstva za finance še dodaja: "V primeru, da nagrada presega 42 EUR, se akontacija dohodnine izračuna in plača po stopnji 25% od vrednosti dobitka. Če je nagrada izplačana v denarju, je davčna osnova vrednost nagrade. Če pa je nagrada v naravi, je davčna osnova tržna cena nagrade, povečana s koeficientom davčnega odtegljaja (1,33333)."

Vse informacije o obdavčitvi nagradnih iger pa najdete na tej povezavi.

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju