Novice Promocijsko sporočilo

Zmago na natečaju Volkswagen Špila si je prišpilal ansambel Kerlci

20. 5. 2019
Deli
Zmago na natečaju Volkswagen Špila si je prišpilal ansambel Kerlci

Po šestih mesecih, treh koncertih in intenzivnem dvomesečnem ustvarjanju z mentorji, smo včeraj v Festivalni dvorani končno dobili zmagovalce natečaja Volkswagen Špila. Zmago so slavili Kerlci. O zmagovalcih je odločalo občinstvo, medijska žirija in organizatorji natečaja. Finalno prireditev, polno glasbenih presenečenj je povezovala ljubljenka narodno-zabavne scene Natalija Verboten, ki je poleg velikih zmagovalcev natečaja, razglasila tudi zmagovalce po izboru občinstva in zmagovalce izziva Hešteg Špila.

Tako kot vse dobre zgodbe, se je tudi prva edicija natečaja Volkswagen Špila končala izjemno. Natečaj je bil že od vsega začetka zelo dobro sprejet tako med ljubitelji narodno-zabavne glasbe kot tudi med tistimi, ki so jim bliže drugačne melodije. K sodelovanju je pritegnil več kot sto nadobudnih ansamblov ter veliko število oboževalcev in gledalcev, ki so koncert spremljali v živo in prek spletnega prenosa.

Vrhunec natečaja smo doživeli včeraj z velikim finalnim koncertom. Ljubljanska Festivalna dvorana je bila ob zaključnem spektaklu Volkswagen Špila polna pozitivne energije. Devet ansamblov - Kerlci, Stopar Trio, Trio Utrip, Mladika, Ansambel Klateži, Ansambel Prisrčniki, Hozentregarji, Sekstakord in Lenarti - je po večmesečnem ustvarjanju prvič v živo zaigralo svoje sveže avtorske pesmi. Čisto nove viže so nadobudni ansambli ustvarili s pomočjo mentorjev, izkušenih glasbenih mačkov - Raayem, Primožem Grašičem in Anžetom Zavrlom.

Boj za zmago je bil napet. O zmagovalcu je tokrat v enaki meri odločalo občinstvo, poznavalec narodno-zabavne glasbe Tomaž Šinko, medijska žirija in organizatorji natečaja. Skupni seštevek se je na tehnici nagnil v prid ansamblu Kerlci, ki je dokazal, da se je mogoče s trdim delom, motiviranostjo ter spodbudo in usmeritvami dobrega mentorja, povzpeti na vrh narodno-zabavne scene in osvojiti 10.000 evrov. V ožji izbor finalistov pa so se uvrstili še trije ansambli, in sicer Sekstakord, Klateži in Lenarti.

ZMAGOVALNI ANSAMBEL KERLCI PREPRIČAL S SKLADBO »DVE NA EN MAH«

Naloga žirije je bila težka, saj je bila konkurenca za zmago velika. Naslov zmagovalcev pa so s skladbo Dve na en mah na velikem finalnem večeru prejeli Raayjevi varovanci - šest fantov in eno dekle, ki sicer ustvarjajo pod skupnim imenom Kerlci. Kot so svojo zmago komentirali sami, jim zmaga pomeni potrditev, da delajo dobro:

»Počaščeni smo, da smo zmagovalci natečaja, na katerega se je prijavilo več kot 100 ansamblov. To je za nas izjemen dosežek in mislim, da se ne zavedamo še čisto, kako veliko nam ta nagrada pomeni. Tudi denarne nagrade smo zelo veseli, a smo se odločili, da jo razdelimo med vseh devet finalistov, saj je bil vsak po svoje odličen. Naj poudarimo, da smo izjemno srečni, da smo lahko sodelovali z Raayjem, saj je njegova prednost ravno ta, da na glasbeno industrijo gleda drugače in da nam je uspel pokazati vso širino, ki jo ta industrija premore.«

Raay, ki velja za enega izmed najuspešnejših producentov in avtorjev slovenske popularne glasbe, ustanovitelj in lastnik produkcijske hiše Raay Music, pod okriljem katere delujejo številni priznani slovenski glasbeniki, je zmago svojih varovancev komentiral samozavestno:

”So odlični izvajalci, ki sledijo sami sebi. Vesel sem, da sem jih izbral pod svoje okrilje, saj smo se ujeli tako po karakterju kot tudi pri viziji za prihodnost. Jasno so pokazali, da si želijo nekaj drugačnega in vesel sem, da smo skupaj uspeli pokazati to energijo tudi na odru. Razumeli, slišali in upoštevali so moje nasvete in temu primerni so tudi rezultati.”

NAZIV ZMAGOVALCEV PREJELI TUDI LENARTI

Kljub temu, da je bilo prvo mesto natečaja rezervirano le za en ansambel, pa je bilo zmagovalcev natečaja več. Ansambel, ki je z nastopom in skladbo najbolj navdušil občinstvo in za to prejel tudi veliko nagrado ljudstva ter ček v vrednosti 2000 evrov, so bili Lenarti. Prav tako pa se je obrestovala tudi vsa angažiranost ob pripravah na zaključni koncert, saj so se finalisti v času dela z mentorji pomerili tudi v najrazličnejših izzivih na družbenih platformah. Kot najboljši pa so se tudi v tem izkazali Kerlci, ki so poleg glavne nagrade prejeli tudi zlato nagrado Hešteg Špila.

Nasmejanih obrazov pa niso odšli le zmagovalni ansambli. Kot vemo, gre narodno-zabavna glasba z roko v roki z zabavo in smehom, zato sta z zabavnimi vložki, brez dlake na jeziku, za dobro voljo poskrbela stand-up komika, Gašper Bergant in Sašo Stare. Za prijetno vzdušje pa Natalija Verboten, ki nas je tudi tokrat polna energije popeljala skozi izjemen večer, poln glasbenih presenečenj. Zaključni spektakel je voditeljica, pevka in ljubiteljica narodno-zabavne glasbe povezala kot fenomenalen:

»Vzdušje na koncertu je bilo od prvega trenutka naprej fenomenalno. Celotna ekipa ustvarjalcev kot tudi publike in ansamblov je dihala za eno. Navdušena sem nad Volkswagnovo pobudo, da omogoči priložnost za razvoj tako slovenskim glasbenikom kot tudi narodno-zabavni glasbi, da se lahko razvija tudi kot moderen žanr.«

POBUDA ZA DAN NARODNO-ZABAVNE GLASBE

Narodno-zabavna glasba predstavlja nepogrešljiv del slovenske kulture in identitete, zato se je tekom razvoja natečaja Volkswagen Špila rodila ideja, da bi 16. maj – dan zaključnega koncerta, obeležili tudi kot dan narodno-zabavne glasbe. Pobuda je prišla iz strani Tomaža Šinka, ljubitelja narodno-zabavne glasbe in specialista za glasbila, ki mu zaupajo najbolj znani glasbeni ustvarjalci tega žanra kot so Modrijani, Avseniki in številni drugi.

Izpostavil je, da bi morali tudi narodno-zabavni glasbi priznati vrednost in pomembnost, ki si jo zasluži. To pa lahko storimo samo tako, da se o njej pogovarjamo ter jo na ta način približamo tudi širši javnosti:

"Narodno-zabavna glasba je del slovenske identitete. Danes skoraj vsak dan nekaj obeležujemo, zato se mi zdi nujno, da en dan v letu razglasimo tudi za dan slovenske narodno-zabavne glasbe. Pa naj bo to 16. maja, na pomlad, mesec zaljubljenosti, veselja in dobre volje. Naj bo to dan, ko se poklonimo vsem velikanom slovenske narodno-zabavne glasbe ter tistim, ki skrbijo, da se tradicija prenaša naprej in se narodno-zabavna glasba razvija tudi kot modern žanr."

Da ne bo ostalo torej le pri besedah in simbolnih dejanjih, naj torej finalni koncert narodno-zabavnega natečaja predstavlja razlog in spodbudo tudi za praznovanje narodno-zabavne glasbe v bodoče.

FOTO: Mediaspeed in Niko Hölcl Praper