Spoznajte dobitnici lepotnega posega

Obema bo klinika Dr. Tončić polepšala življenje. (foto: Goran Antley in Primož Predalič) Goran Antley in Primož Predalič
5. 12. 2013

Špela Jagodic in Mateja Železnik sta srečni dobitnici lepotnega posega, ki ju je na podlagi strokovne presoje izbrala zdravniška ekipa iz ugledne zagrebške klinike Dr. Tončić, kamor se odpravljata še letos. Nekaj dni pred izvedbo lepotne operacije sta nam zaupali vsaka svojo zgodbo.

19-letna študentka Špela Jagodic je študentka na Fakulteti za varnostne vede v Ljubljani in prihaja iz Kranja, v akcijo Polepšajte si življenje pa se je prijavila, ker jo, že odkar pomni, moti njen ukrivljen nos.

"Da imam čuden nos, sem se prvič začela zavedati, ko me je nanj začela opozarjati okolica. Nekje v petem razredu osnovne šole sem začela dobivati prve opazke in norčevanje iz mojega nosu. Ena sošolka me je imela v telefonskem imeniku shranjeno pod ime 'Nosorog'. Takrat sem se začela sekirati in vse skupaj se je samo še stopnjevalo," je iskrena Špela.

"Občutek imam, da vsi strmijo samo v moj nos"

Zaupala nam je tudi, da zaradi svoje težave med obiskovanjem predavanj nikoli ne sedi sredi predavalnice, saj ima občutek, da vsi strmijo samo v njen nos. Enako je pri vožnji z avtobusom. "Vedno se usedem čim bolj zadaj."

Ob vsem povedanem si lahko samo predstavljate, kakšni občutki sreče so se polotili Špele, ko je izvedela, da je prejela lepotni poseg, o katerem sanja že vse življenje, a si ga zaradi zanjo nedosegljive cene ni mogla privoščiti, čeprav je zanj že začela varčevati.

No, zdaj bo prihranek lahko porabila za kaj drugega, saj ji bo operacijo nosu v celoti krila zagrebška klinika Dr. Tončić, kamor se odpravlja v spremstvu družine.

Mlado študentko, ki si v prihodnosti želi študirati forenzično psihologijo, pri odločitvi za poseg podpirajo prijatelji in družina, njena mama jo je celo sama prijavila v akcijo, saj ni vedela, da je že isti dan to storila tudi Špela.

Lepotnega posega se ne boji, nasprotno, Špela komaj čaka na življenjsko prelomnico, po kateri si obeta predvsem večjo samozavest. "Veselim se, da me ne bo več sram stati sredi nekega prostora, v katerem je polno ljudi, in da se bom z veseljem fotografirala."

"Povešene veke so mi zaprle pogled"

Iz okolice Ljubljane prihaja naša druga dobitnica lepotnega posega, 52-letna Mateja Železnik, ki je po poklicu ekonomski tehnik, trenutno je prijavljena na Zavodu za zaposlovanje in zaključuje študij ekonomije.

"Težave z vekami, ki mi visijo na trepalnicah, imam približno pet let. Povešene veke so mi zaprle pogled, v tem času sem zaradi napenjanja oči dobila tudi očala," o svoji težavi spregovori Mateja.

Povešene veke ima tudi njena mama, sicer pa Mateja pravi, da je poleg genov in let, težavo zagotovo poslabšal tudi njen ritem spanja, saj redkokdaj spi več kot tri do štiri ure na noč. Pred približno enim mesecem, ko je v družbi tekel pogovor o lepotnih operacijah, je povedala, da če bo nekoč imela možnost, si bo popravila veke.

"Nato sem izvedela, da je pravzaprav ta lepotni popravek zelo priljubljen in da se zanj odloči zelo veliko ljudi. Ko sem izvedela za akcijo Polepšajte si življenje, sem se nemudoma prijavila, nato pa na vse skupaj pozabila. Potem sem začela dobivati prve čestitke, a še takrat nisem verjela, da sem res izbrana. Vse dokler nisem prejela uradnega sporočila."

Matejo povešene veke zelo motijo, tudi med pogovorom si jih ves čas popravlja. "Če si jih ne bi, bi mislili, a mi postaja dolgčas, saj dobiš zaspan pogled. Pa tudi dejansko postaneš zaspan," pravi in dodaja, da kljub temu, da pred lepotnimi operacijami nima nobenih predsodkov, se je za poseg odločila bolj iz zdravstvenih razlogov, saj se sicer v svoji koži počuti dobro.

Tudi njo pri odločitvi za poseg, ki ji ga podarja klinika Dr. Tončić, podpira družina, in se ga veseli. "Tudi zato, ker so mi rekli, da nič ne boli," je zadovoljna Mateja, ki se po operaciji veseli tega, da bo lahko znova uporabljala maskaro.