Murat & Jose, Duo Aritmija in Issiaka Sanou razbijali v KUD France Prešeren

Murat & Jose, Duo Aritmija in Issiaka Sanou razbijali v KUD France Prešeren (foto: Arhiv begunec.si) Arhiv begunec.si
21. 6. 2012 | Promocijsko sporočilo

20. junija je v KUD France Prešeren v Ljubljani potekal dogodek z naslovom Razbijamo stereotipe s katerim so obeležili svetovni dan beguncev. Nastopili so glasbeniki Murat & Jose, Duo Aritmija in Issiaka Sanou s svojimi tolkalci, ki so ob zaključku še simbolno razbili nekaj stereotipov o beguncih.

Dogodek je potekal v sklopu projekta begunec.si, ki se je letos osredotočal na preseganje stereotipov o beguncih.

Razbijajmo stereotipe

Begunci so neizobraženi in zato lahko opravljajo le nezahtevna fizična dela, so konkurenca domači delovni sili, prihajajo iz revnih okolij, ne želijo se vrniti v domovino ... To je le nekaj stereotipov o beguncih, ki so jih poskušali preseči oz. razbiti v letošnji komunikacijski kampanji projekta begunec.si.

Ta je od aprila potekala na facebook strani begunec.si. Na spletu je še vedno na voljo posebna aplikacija, s katero je možno simbolno razbijati stereotipe, hkrati pa se uporabniki lahko seznanijo s problematiko begunstva.

Kampanja se je včeraj zaključila z dogodkom v KUD France Prešeren v Ljubljani. Tam so se Murat & Jose, Duo Aritmija in Issiaka Sanou s svojimi tolkalci med nastopom preizkusili tudi v izobraževalnem kvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o beguncih in medkulturnem dialogu. Ob sodelovanju publike so nato še simbolno razbili nekaj stereotipov o beguncih, ki so jih predstavljale velike mavčne krogle.

Svetovni dan beguncev – 20. junij

Na ta dan se se spomnimo na vse begunce na svetu in jim na ta način pokažemo, da nam ni vseeno zanje. UNHCR v Poročilu o globalnih trendih za leto 2011 razkriva, da je bilo lani v begunstvo prisiljenih kar 800.000 ljudi – največ po letu 2000, skupno pa je bilo na svetu 42,5 milijona razseljenih ljudi.

O projektu begunec.si

Avtor in izvajalec projekta begunec.si (Program osveščanja širše javnosti o pomenu vključevanja oseb z mednarodno zaščito v slovensko družbo, s poudarkom na vzpodbujanju medkulturnega dialoga) je družba Makroskop. Naročnik projekta je Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije. Projekt se sofinancira iz sredstev Evropskega sklada za begunce.

Več o problematiki begunstva lahko preberete na begunec.si.