Promo sporočilo Promocijsko sporočilo

Ograje – odločitev med klasičnimi in modernimi stili za vaš dom. Kaj izbrati?

15. 5. 2024
Deli
Ograje – odločitev med klasičnimi in modernimi stili za vaš dom. Kaj izbrati? (foto: promocijska fotografija)
promocijska fotografija

Dandanes je ograja več kot le meja med zasebno in javno površino. Dobro izbrana ograja izboljša celoten videz vaše nepremične, toda le, če je usklajena z videzom vašega doma.

Ograje so vedno bolj pomemben vidik oblikovanja našega doma. Zato ima pri njihovi izbiri pomembno vlogo tudi njihova estetska privlačnost in usklajenost z zunanjo podobo nepremičnine.

In čeprav obstaja veliko različnih stilov ograj, se običajno delijo v dve glavni kategoriji, in sicer klasični in moderni stili ograj. Ne glede na to, ali je vaš dom sodoben ali bolj tradicionalen, bodo spodnje informacije za vas še posebej koristne.

Značilnosti klasičnih in modernih stilov ograj

Klasični stil ograje se tako rekoč poda k vsakemu arhitekturnemu slogu, pa naj gre za novogradnjo ali starejši objekt. Zanj je značilen tradicionalen videz z najrazličnejšimi barvnimi kombinacijami, še posebej pa izstopajo po naslednjih značilnostih:

· številni okraski, dodatki in ornamenti, s katerimi je lažje izstopati iz množice,
· vertikalna postavitev lamel,
· preproste in elegantne linije,
· pogosto izdelane v imitaciji lesa.

promocijska fotografija

Moderen stil ograje prispeva k elegantnemu videzu številnih novogradenj in obnovljenih starejših objektov. Zanj so značilne gladke in ravne arhitekturne linije ter k minimalizmu usmerjena postavitev okrasnih elementov. Med zelo pogostimi elementi sodobnega stila ograj so še:

· nevidni stebri, na katere so vpete lamele,
· barvno kombiniranje, s katerim ograja pridobi svežino,
· različna polnila in ornamenti za edinstven videz ograje,
· manjši razmik med lamelami za več zasebnosti,
· vodoravna postavitev lamel in postavitev lamel pod kotom.

promocijska fotografija

Nasveti za izbiro pravega stila ograje

Izbira pravega stila ograje je torej za marsikoga težka naloga, saj imate na voljo široko paleto različnih možnosti, kljub temu, da se odločate zgolj med klasičnim in modernim stilom ograje.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj nasvetov za izbiro pravega stila ograje.

Razmislite o namenu ograje

Prva stvar, ki jo je potrebno upoštevati pri izbiri stila ograje, je njen namen. Ali potrebujete ograjo zaradi zasebnosti, varnosti ali estetskih razlogov?

Želite ograjo, ki bo preprečila vpoglede v vaš vrt ali dvorišče in vam nudila zasebnost? V tem primeru so primerne ograje iz polnih materialov oziroma ograja s širokimi lamelami. Več zasebnosti vam omogočajo tudi višje ograje, vendar lahko delujejo utesnjeno, zato izberite višino, ki ustreza vašim željam in lokalnim predpisom.

Je varnost otrok ali hišnih ljubljenčkov vaša glavna skrb? Potrebovali boste ograjo, ki je dovolj močna, da prepreči nepooblaščen vstop in hkrati varna za tiste, ki so znotraj. 

Želite ograjo, ki bo dopolnila videz vašega doma in vrta? Na voljo je široka paleta stilov ograj, klasičnih in podeželskih do ekskluzivnih in modernih. 

Določite arhitekturni slog svoje nepremičnine

Vaša ograja mora dopolnjevati arhitekturni slog vaše nepremičnine. Prav tako pa upoštevajte, da je videz balkonske ograje vedno usklajen z videzom dvoriščne ograje, saj bo le tako vaš dom imel celovito in enotno podobo.

promocijska fotografija

Upoštevajte okolje, v katerem se nahajate

Pri izbiri stila ograje je potrebno upoštevati tudi okolje, v katerem se nahajate. Pred nakupom in postavitvijo ograje se prepričajte, da se seznanite z vsemi lokalnimi predpisi, ki se nanašajo na ograje. Ti predpisi lahko določajo omejitve glede višine, materiala, sloga in namestitve ograje. Neupoštevanje teh predpisov lahko povzroči težave z mestnimi oblastmi in celo zahtevo po odstranitvi ograje.

Na klasični stil ograje boste tako v največji meri naleteli na podeželju, hribovitih delih in v naravnih okoljih. Na drugi strani pa moderni stil ograje veliko bolje pride do izraza v mestnem okolju, v katerem je tradicionalni stil ograje le redko opažen.

Upoštevajte zahteve za vzdrževanje

Različni stili ograj zahtevajo tudi različne ravni vzdrževanja, predvsem, če so ograje izdelane iz različnih materialov.

Klasične ograje, ki so izdelane iz lesa, na primer zahtevajo redno brušenje, barvanje in zaščito pred vremenskimi dejavniki. Na drugi strani pa boste imeli z alu ograjami modernega stila zelo malo dela in kljub temu vam bodo brez težav zdržala vrsto let.

Upoštevajte osebne preference

Pri izbiri pravega stila ograje pa na koncu seveda ne pozabite tudi na lastne želje. Če ste ljubitelj tradicionalnega, potem je klasični stil ograje za vas prava izbira.

Na drugi strani pa bo modern stil ograje popolnoma zadovoljil vse tiste, ki se navdušujete na sodobnimi in minimalističnimi linijami.

Kdaj torej izbrati klasični in kdaj moderen stil ograje?

Izbira popolnega stila ograje je večplastna odločitev, ki vključuje različne dejavnike. Pa vendar lahko podamo nekatere smernice, kdaj je bolje izbrati klasični in kdaj moderen stil ograje.

Klasični stil ograje je primeren tako za starejše, obnovljene in za sodobnejše domove na podeželju in naravnem okolju, pri čemer je estetika in tradicionalni videz celotnega doma na prvem mestu.

Moderen stil ograje pa je idealna izbira za novogradnje in obnovljene domove v mestnem in primestnem okolju, pri čemer sta poleg estetike pomembni tudi varnost in zasebnost.

Če ste še vedno negotovi, ne oklevajte in se posvetujte s strokovnjaki na tem področju. Skupaj boste zagotovo naši pravo rešitev!