Recept za pravi pustni krof in slastne krhke flancate

7. 1. 2016

Še malo pa bo pust, zato smo za dni, ki prihajajo izbrali naslednjo klasiko, ki jo boste po spletu še kako iskali: recept za prave pustne krofe in flancate.

Klasični pustni krofi

Sestavine: 56 dag moke/3 dag kvasa/250 ml mleka/15 dag masla/6 rumenjakov/ 5 dag sladkorja/1 vaniljev sladkor/ limonina lupina/sol/rum

Rumenjake in sladkor stepemo nad paro ter primešamo preostale sestavine. Solimo in prilijemo nekaj ruma. Nato testo razvaljamo, oblikujemo krofe, jih pokrijemo ter postavimo v vlažen in topel prostor, da vzhajajo.

V loncu segrejemo olje (mora biti zelo vroče), vanj položimo krofe, ga pokrijemo in krofe cvremo približno 2 minuti na vsaki strani.

Ocvrte krofe vzamemo iz olja in jih položimo na papirnate brisače. V rahlo ohlajene vbrizgamo marmelado. Na koncu jih posujemo s sladkorjem.

(Za puhaste krofe vzhajano testo gnetemo z mešalnikom tako dolgo, dokler ne odstopi od sten posode in od metlic za mešanje. Testo mora biti svetlo in zračno (nikakor ne pretrdo)).

krof

Krhki flancati

Sestavine: 60 dag bele moke / 5 rumenjakov / 5 žlic sladke smetane / 7 žlic vina / 2 žlici sladkorja / ščepec / sok pol limone / olje za cvrtje / sladkor v prahu za posip

Iz vseh sestavin zamesimo gladko testo, nato naj počiva pol ure. Potem ga čim tanjše razvaljamo, s koleščkom narežemo pravokotnike, v vsak pravokotnik naredimo tri vzporedne zareze in pazimo, da rob ostane cel. V roki trakove prepletemo in spustimo v vroče olje. Ocvrte flancate posujemo s sladkorjem v prahu.

Krhki flancati