Fifa kaznovala Argentince z 90.000, Hrvate s 13.000 in Srbe s 54.000 franki globe!

Fifa kaznovala Argentince z 90.000, Hrvate s 13.000 in Srbe s 54.000 franki globe! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
26. 6. 2018

Disciplinska komisija Mednarodne nogometne zveze je izrekla denarne kazni argentinski, srbski in hrvaški nogometni zvezi zaradi navijaških incidentov na svetovnem prvenstvu v Rusiji. Argentinci bodo morali plačati 90.000 švicarskih frankov, Srbe so kaznovali s plačilom globe v višini 54.000 frankov, medtem ko kazen za Hrvate znaša 13.000 frankov.

Mednarodna nogometna federacija Fifa je argentinsko zvezo kaznovala s plačilom 90.000 frankov kazni zaradi nešportnega obnašanja navijačev, ki so na tekmi, ki se je končala s 3:0 v korist Hrvatov, metali petarde, tekmece obkladali s homofobnimi sporočili, na stadionu pa so napadli tudi skupino podpornikov hrvaške reprezentance.

Tako visoko globo so zvezi izrekli tudi zaradi tega, ker so se argentinski reprezentanti po koncu tekme izognili novinarjem ter niso odgovarjali na njihovo vprašanja.

Hrvaška zveza pa je bila kaznovana zaradi sodelovanja hrvaških navijačev v pretepu. Ti so prav tako na igrišče metali različne predmete. Fifa je hrvaški zvezi izdala tudi opomin, kar pomeni, da jo lahko v primeru novih incidentov doleti že precej višja kazen.

Srbska nogometna organizacija bo sicer morala plačati 54.000 švicarskih frankov kazni zaradi neprimernih transparentov in sporočil, ki so jih izrekali srbski navijači na tekmi, ki se je končala z izidom 2:1 za Švicarsko. Plačala bosta tudi predsednik zveze Slaviša Kokeza in selektor Mladen Krstajić vsak po 5000 frankov zaradi komentarjev, ki sta jih po koncu tekme izrekla na račun sojenja.

Mednarodna nogometna zveza Fifa je švicarske reprezentante Xherdana Shaqirija, Granita Xhako in Stephana Lichtsteinerja že v nedeljo finančno kaznovala zaradi "nešportnega slavja" ob zadetku na tekmi svetovnega prvenstva v Rusiji med Švico in Srbijo. Omenjeni so z dlanmi imitirali orla, simbol, ki je na albanski zastavi. Xhaka in Shaqiri sta kosovskega porekla.

Shaqiri in Xhaka bosta morala plačati vsak po 10.000 frankov kazni, Lichtsteiner pa 5000 frankov. Albanski izseljenci so sicer že sprožili spletno akcijo za zbiranje denarja za plačilo kazni za švicarske reprezentante. Za samo 14 ur so na spletni strani Gofundme.com zbrali 11.000 dolarjev. Vsa zbrana sredstva bodo donirali švicarski zvezi.

Vsi trije bodo sicer lahko še naprej igrali na SP ter bodo lahko v kadru za tekmo s Kostariko.

Srbija je omenjeno tekmo v petek izgubila z 1:2, a ostaja v igri za osmino finala. V skupini E ima tri točke oziroma točko manj kot Švica in Brazilija.

Nemška nogometna federacija DFB je svoja dva člana medijskega koordinatorja Ulija Voigta in vodjo urada Georga Behlaua suspendirala za eno tekmo, kar pomeni, da bosta lahko zadnjo tekmo skupinskega dela skupine F v Kazanu proti Južni Koreji spremljali le s tribun. Proti omenjenima je Fifa sprožila disciplinski postopek zaradi neprimernega proslavljanja po nemški zmagi nad Švedi.

Disciplinska komisija Fife je pred tem poljsko nogometno zvezo kaznovala z 10.000 švicarskimi franki zaradi političnih sporočil poljskih navijačev na tekmi proti Senegalu.

Priporočamo