Fotogalerija vseh stadionov, ki bodo gostili SP Rusija!

Fotogalerija vseh stadionov, ki bodo gostili SP Rusija! (foto: Shutterstock) Shutterstock
14. 6. 2018

Prvenstvo v Rusiji bo potekalo v enajstih mestih in na 12 stadionih, kjer bo skupno 64 tekem, ki jih bodo gostili Moskva z dvema stadionoma, St. Peterburg, Soči, Kazan, Saransk, Kaliningrad, Volgograd, Rostov na Donu, Nižnji Novgorod, Jekaterinburg in Samara.

Kaliningrad

Nov, večnamenski stadion v ruski enklavi ob Baltskem morju, stisnjeni med Poljsko in Litvo, so zgradili na obali Oktobrskega otoka in ima 35.212 sedežev. V skupinskem delu prvenstva bo prizorišče štirih tekem, po prvenstvu pa ga bodo zmanjšali in bo sprejel 25 tisoč gledalcev.

Moskva

Stadion Lužniki iz leta 1956 ima dolgo in pomembno zgodovino, zato so se Rusi previdno lotili obnove. Prepoznavno fasado so prenovili, na stadionu pa odstranili atletsko stezo in podaljšali tribuno proti igrišču. Prenovljen objekt lahko sprejme 81 tisoč gledalcev.

Moskovski klub Spartak je kljub dolgi zgodovini dobil istoimenski stadion šele zaradi svetovnega prvenstva. Graditi so ga začeli leta 2010 in ga končali pred štirimi leti. Posebnost stadiona je 24-metrski kip Spartaka pred glavnim vhodom. Na tribuni je 43.298 sedežev.

Rostov na Donu

Nov stadion na levem bregu reke se je lepo zlil z dolgim obrežjem, polnim kavarn, restavracij, klubov in hotelov. Zasnovali so ga z mislijo na rečne vijuge, različna višina tribun pa gledalcem omogoča pregled nad igriščem in pogled na mesto. Stadion lahko sprejme 45.145 gledalcev.

Nižni Novgorod

Stoji na slikoviti lokaciji ob sotočju Volge ter Oke in blizu katedrale Aleksandra Nevskega. Pri načrtovanju so pazili, da se je objekt lepo vklopil v zgodovinsko okolje. Stadion bo gostil šest tekem, med katerimi bosta tudi tekmi osmine finala in četrtfinale. Prostora je za 45.331 gledalcev.

Jekaterinburg

Prenovljen stadion iz leta 1953 je bil večkrat obnovljen, nazadnje leta 2011. Vedno so pazili, da so ohranili zasnovo, tipično za sovjetski neoklasicizem, skupaj z umetninami, kipi in zastavami. Posebnost objekta je začasna tribuna zunaj stadiona. Premore prostor za 35.696 gledalcev.

Kazan

Stadion, končan pred petimi leti, je gostil že vrsto različnih tekmovanj. Tudi plavalno prvenstvo in beleži kar 12 svetovnih rekordov. Večnamenski objekt je namenjen tako športnim tekmovanjem kot koncertom in drugim kulturnim prireditvam. Na tribuni je 44.779 sedežev.

Samara

Današnja Samara ali nekdanji Kujbišev je znan po letalski in raketni tehnologiji, zato je tudi stadion s 44.807 sedeži zasnovan s pridihom vesolja. Modernistična arena je podobna stekleni kupoli in se ujema z mestom, ki je pomembno transportno, gospodarsko in kulturno središče.

Saransk

Mordovijska arena je ovalne oblike in živih barv, med katerimi prevladujejo oranžna, rdeča in bela, značilne za mordovijsko umetno obrt. Objekt je v središču mesta ob reki Insar in ima 44.442 sedežev. Pozneje bodo tribuno zmanjšali na 25 tisoč sedežev, prostor pa namenili tenisu in odbojki.

Soči

Stadion Fišt v Sočiju je znan od zimskih olimpijskih iger leta 2014. Za nogometno prvenstvo so ga nekoliko spremenili in mu dodali začasne tribune. Za pozabljive: stadion je dobil ime po gori v Kavkazu, fišt pa v adigejskem jeziku pomeni bela glava. Po novem bo na voljo 47.700 sedežev.

Sankt Peterburg

Nov stadion na otoku Krestovski je svoj krst uspešno prestal že lani s štirimi tekmami pokala konfederacij. Velja za tehnološko enega od najnaprednejših stadionov v Evropi, saj lahko premično streho odprejo ali zaprejo v pičlih 15 minutah. Tribuna lahko sprejme 68.134 gledalcev.

Volgograd

Nov stadion so postavili tam, kjer je stal stari – ob vznožje Mamajeve gomile, spomenika žrtvam vojne. Objekt na bregovih najdaljše evropske reke je podoben narobe obrnjenemu stožcu z vidno mrežasto strukturo, na njem bodo štiri tekme skupinskega dela, premore pa 45.568 sedežev.