Hrvaška je v nogometnem transu!

Hrvaška je v nogometnem transu! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
2. 7. 2018

Po dramatični nedeljski zmagi hrvaških nogometašev nad dansko reprezentanco so na glavnih trgih v večini hrvaških mestih praznovanja trajala pozno v noč. Potem ko so enajstmetrovke odločile, da se je Hrvaška uvrstila med osem najboljših reprezentanc na svetovnem nogometnem prvenstvu v Rusiji, so čustva eksplodirala.

V mnogih hrvaških mestih so nedeljsko tekmo med Hrvaško in Dansko v stadionskem vzdušju spremljali na glavnih trgih. Samo v Zagrebu naj bi se zbralo približno 10.000 ljudi, je ocenila hrvaška televizija (HTV).

Večina Hrvatov je bila prepričana v zmago nad Dansko, a je bila tekma prava drama, v kateri so se na koncu vendarle veselili hrvaški nogometaši. Vere v zmago ni zamajala niti enajstmetrovka, ki je nekaj minut pred potekom drugega podaljška zgrešil najboljši hrvaški nogometaš, zvezdnik Reala iz Madrida Luka Modrić. Na zagrebškem trgu bana Josipa Jelačića so tudi po tem zbrani začeli skandirati njegovo ime.

Napetost se je še povečala med izvajanjem enajstmetrovk. Hrvaški junak je bil vratar Daniel Subašić, ki je ubranil tri kazenske strele. Ko je priljubljeni nogometaš Barcelone Ivan Rakitić dal gol za zmago, se je začela norišnica na vseh koncih Hrvaške, ki je spominjala na leto 1998, ko je bila hrvaška reprezentanca tretja na svetovnem prvenstvu v Franciji. Navijaške pesmi je bilo slišati vsepovsod.

Tudi tisti, ki so tekmo spremljali doma, so odšli na ulice, mnogi v avtomobilih s hrvaškimi zastavami in navijaškimi rekviziti. Tudi s hupami so kazali svoje navdušenje. Nekateri so ustavili svoje avtomobile na ulicah, se vzpeli na strehe avtomobilov, kričali od sreče in mahali z zastavami.

Ni jih bilo malo, ki so se metali v vodnjake. Tudi z oken stanovanjskih objektov so vihrale hrvaške zastave. Petarde so pokale vsepovsod. Večina je bila prepričana, da bo Hrvaška premagala tudi naslednjega nasprotnika Rusijo v četrtfinalni tekmi, ki bo na sporedu prihodnjo soboto v Sočiju. Niso redki, ki vidijo Hrvaško kot novega svetovnega nogometnega prvaka, čeprav opozarjajo na pomanjkljivosti hrvaških nogometašev v tekmi proti Danski.

Mnogi hrvaški navijači so dramatično zmago spremljali na stadionu v Nižnjem Novgorodu, med njimi je bila tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki ni skrivala svojega navdušenja.

Po tekmi je odšla v slačilnico hrvaške reprezentance in je najprej čestitala hrvaškemu trenerju Zlatku Daliću, nato pa je po vrsti objela še napol nage hrvaške reprezentante. Nekatere fotografije je objavila na svoji Facebook strani ter sporočila: "Malo nas je, ampak smo, ni pomembno, vsem bomo uničili sanje!" Preko Twitterja je čestitala Rusiji za uvrstitev v četrtfinale in napovedala, da bo prišla tudi v soboto v Soči.

Nedeljsko tekmo je spremljala v dresu hrvaške reprezentance, ki ji ga je podaril Dalić, preden so se hrvaški nogometaši odpravili v Rusijo. Grabar-Kitarovićeva je sicer pred odhodom na tekmo zatrdila, da gre v Rusijo na lastne stroške.

nogomet

Priporočamo