Hrvaške nogometaše bodo doma pričakale horde navijačev in državna odlikovanja

Hrvaške nogometaše bodo doma pričakale horde navijačev in državna odlikovanja (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
14. 7. 2018

Hrvaško izbrano vrsto, ki se bo v nedeljo z Francozi udarila za naslov svetovnega prvaka, v domovini že čakajo priznanja. Največji uspeh hrvaškega nogometa bo namreč predsednica Kolinda Grabar-Kitarović obeležila z odlikovanjem nogometašev in članov strokovnega štaba, so potrdili v predsedničinem uradu.

Grabar-Kitarovićeva bo v ponedeljek popoldan izročila državna odlikovanja in priznanja trenerju hrvaške nogometne reprezentance, igralcem, članom strokovnega štaba in delegacije hrvaške nogometne zveze, so napovedali danes v uradu hrvaške predsednice.

Državna odlikovanja so pred 20 leti iz rok prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana dobili tudi hrvaški nogometaši in trenerji, ki so bili bronasti na svetovnem prvenstvu v Franciji.

Hrvaška predsednica je napovedala, da bo finalno tekmo med Hrvaško in Francij spremljala na stadionu Lužniki v Moskvi. Potrdila je, da si bo tekmo ogledala v družbi svojega francoskega kolega Emmanuela Macrona, ki mu bo podarila dres hrvaške nogometne reprezentance. Ni želela ugibati o rezultatu nedeljske tekme, a pričakuje zmago Hrvaške.

Medtem svetovna nogometna zveza (Fifa) ni ugodila zahtevi Hrvaške nogometne zveze (HNS), da bi za hrvaške navijače v javno prodajo dala dodatne vstopnice za ogled finala. Nekaj dodatnih vstopnic bo na voljo hrvaškim nogometnim reprezentantom in trenerski ekipi, so danes sporočili iz HNS.

Vstopnice je možno kupiti samo na črnem trgu, na katerem cene letijo v nebo. Na spletnih oglasih se vstopnice za finalno tekmo prodajajo za več tisoč evrov. Ne glede na to je zanimanje za ogled tekme na Hrvaškem velik. Zagrebška policijska uprava je sporočila, da bo potne liste na nujno zahtevo izdajala tudi v soboto, ko običajno ne dela.

Na zagrebškem letališču pričakujejo, da bo v soboto in nedeljo proti Moskvi poletelo tudi več čarterskih letal kot pred sredino polfinalno tekmo, ko so imeli šest izrednih poletov z nekaj več kot 1000 navijačev. Polfinale je v Moskvi spremljalo približno 10.000 hrvaških navijačev.

Medtem pa se tisoče ljudi v navijaški mrzlici pripravlja za spremljanje nedeljske tekme na odprtem na Hrvaškem. Številni trgi bodo verjetno premajhni, da bi sprejeli vse, ki bi želeli v stadionskem vzdušju spremljati finale svetovnega nogometnega prvenstva.

V Zagrebu pričakujejo tudi navijače iz Slovenije. V Pulju bodo v nedeljo prestavili program znanega filmskega festivala, da bi navijači lahko finalno tekmo spremljali v znameniti antični areni.

Na Hrvaškem skorajda nihče ne dvomi, da bodo nogometaši prinesli domov pokal svetovnih prvakov, a ne glede na končni rezultat bodo pripravili dobrodošlico v ponedeljek v Zagrebu. Po prihodu reprezentance iz Moskve na zagrebško letališče približno ob 14. uri, je predvideno, da bodo nogometaše peljali do središča mesta v odprtem avtobusu.

Zagrebški župan Milan Bandić je pozval vse nogometne privržence naj pozdravijo reprezentante na njihovi poti do osrednjega zagrebškega trga. Sredi mesta so pripravili poseben program, za katerega so angažirali znanega hrvaškega gledališkega režiserja Krešimirja Dolenčića.

Predsednik hrvaškega parlamenta Gordan Jandroković je danes izjavil, da obstaja možnost razglasitve ponedeljka za dela prost dan v državi, če se bo Hrvaška povzpela na svetovni nogometni vrh. Nekatera podjetja so že napovedala, da v ponedeljek ne bodo obratovala zaradi prihoda hrvaških nogometašev.

Hrvaški premier Andrej Plenković je pozval delodajalce, ki si to lahko privoščijo, naj zaposlenim omogočijo prihod na zagrebške ulice, kjer bo sprejem nogometašev. Tudi sam se bo udeležil sprejema.